Putovanje

U Tongi "zaglavljena" godinu i po, a otišla na vikend

U Tongi "zaglavljena" godinu i po, a otišla na vikend
Foto: Screenshot/Instagram/ tongadiaries | U Tongu "zaglavljena" godinu i po, a otišla na vikend

Kada je britanska putnica Zoi Stivens u martu odletjela na ostrvsku državu Tonga u južnom Pacifiku, planirala je da ostane samo za vikend.

Porijeklom iz Velike Britanije, 27-godišnjakinja je živjela u Kini dvije i po godine, prije nego što se odvojila na neko vrijeme da putuje po Aziji i na Fidži. Želeći da izbjegne razgovor o virusu, koji je dominirao vijestima gdje god je stigla, rezervisala je let za Tongu, polinezijsku državu koju čini preko 170 ostrva u južnom Pacifiku.

Međutim, skoro 18 mjeseci kasnije, još uvijek je zaglavljena na malom arhipelagu, koje je jedno od rijetkih mijesta na svijetu koje je u potpunosti bez virusa, prenosi B92.

"Vjerovatno sam jedna od rijetkih na svijetu koji nikada nisu morali da nose masku", kaže Stivens.

"Nisam nosila masku tokom cijele ove pandemije. Mislim da će biti prilično čudno otići u svijet u kojem je nosi toliko ljudi."

Tokom svog boravka u Tongi, koja ima nešto više od 100.000 stanovnika, Stivens je započela magistraturu iz međunarodnih komunikacija onlajn i trenutno živi u kući na plaži koju čuva za porodicu koja se ne može vratiti na ostrvo zbog ograničenja putovanja.

Iako bi život na udaljenom ostrvu mogao da zvuči kao idealno uoči globalne pandemije, Stivens se baš i ne osjeća srećno što je tamo, čini se da to iskustvo nije bilo baš tako fenomenalno koliko bi moglo da zvuči.

"Ne postoji mnogo ljudi koji bi mogli da se povežu sa tim da budu zaglavljeni na ostrvu bez prijatelja ili porodice, u zemlji u kojoj niste namjerno završili", kaže Stivens za CNN Travel.

"Ili da budete zaključani u zemlji u kojoj ne živite, a zatim više ne možete da izađete odatle. Ili da imate strah da se vratite u svoju zemlju zbog čudnog virusa koji se širi. Djeluje prilično izolovano", objasnila je ona.

Ona takođe ističe da iako je Tonga do sada uspješno izbjegavala slučajeve koronavirusa, ali oni koji žive ovdje i dalje su bili pod velikim uticajem pandemije.

"Ovdje nismo imali kovid, ali i dalje ga osjećamo", objašnjava ona. "Nije da na sve nas ne utiče".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zoe Discovers Tonga

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije