Putovanje

Znate li priču o "najmanjoj državi" na svijetu? (VIDEO)

Znate li priču o "najmanjoj državi" na svijetu? (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Znate li priču o "najmanjoj državi" na svijetu? (VIDEO)

​Postoji li najmanja država na svijetu? Kad je riječ o priznatim državama, Vatikan zauzima to mjesto s površinom od manje od pola kvadratnog kilometra. Ali, šta je s nepriznatim zemljama? Tu stvari postaju zanimljivije.

Možda ste čuli za samoproglašenu suverenu državu u Nevadi, koja tvrdi da je u ratu s Njemačkom već 40 godina, iako ima samo 30 stanovnika.

Ali postoji još jedna "država" koja izaziva znatiželju ljudi. Kneževina Sealand nije priznata država u pravom smislu, već mikronacija - mala teritorijalna tvorevina koja se deklariše kao suverena država, iako nije priznata od strane međunarodnih tijela.

 

Sealand se nalazi na umjetnoj platformi u Sjevernom moru, na obali Ujedinjenog Kraljevstva, unutar niza utvrđenja Maunsel koje je Ujedinjeno Kraljevstvo izgradilo tokom Drugog svjetskog rata, piše "Unilad".

Osnovao ju je Pedi Roj Bejts 1967. godine, koristeći je za emitovanje piratskih radio signala. Uprkos svom egzotičnom imenu i pomorskom položaju, Sealand nije bio raj za opuštanje; poznat je po incidentima poput sukoba s rivalskom piratskom radio stanicom, za koje se tvrdi da su rezultirali pucanjem benzinskih bombi.

Iako je platforma kasnije došla pod jurisdikciju Ujedinjenog Kraljevstva, Sealand se nastavio smatrati suverenom državom. Danas ga vodi Majkl Bejts, sin osnivača, ali interes za životom na ovoj izolovanoj platformi opao je, djelimično zbog nepredvidljivih vremenskih uslova Sjevernog mora.

Zbog toga rijetki ljudi žele posjetiti "najmanju državu na Zemlji": "Zašto bi iko išao tamo?", "Ne bi tamo išao", "Čemu to sada služi?", neki su od komentara na ovu temu, prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije