Zdravlje

Biljke i začini dobri za koncentraciju

Biljke i začini dobri za koncentraciju
Foto: Mareefe/Pixabay | Biljke i začini dobri za koncentraciju

Studenti su poznati po tome što su zainteresovani za biljke koje poboljšavaju koncentraciju, a najnovija istraživanja pokazuju da je došlo do navale na ruzmarin.

Nakon izvještaja da drvenasta biljka može poboljšati pamćenje, studenti su je tražili kako bi imali bolje rezultate na ispitima.

Prodavnica zdravlja u Engleskoj prijavila je povećanje prodaje ulja ruzmarina od 187% u prošloj godini.

Portparol je rekao da većina pitanja u prodavnici o ruzmarinu "dolazi od roditelja koji se nadaju da će poboljšati uspjeh svoje djece tokom ispitne sezone". Iz prodavnice su takođe rekli da su sredstva za opuštanje i "prirodna energetska pića... bili popularni ovog puta na ispitu kao alternative kofeinu".

Prema Marku Mosu, šefu odsjeka za psihologiju na Univerzitetu Northumbria, molekuli u ulju ruzmarina ranije su pokazali da "imaju sposobnost interakcije sa neurotransmiterima mozga". Jedinjenja se apsorbuju u krv udisanjem arome.

"Oni su u interakciji sa onim što se zove holinergički sistem, koji je uključen u pamćenje", dodao je on.

Biljni lijekovi, kaže Mos, nisu "magični". "Nije samo jedan molekul; postoji veliki broj njih i potrebni su vam pravi molekuli u pravim razmjerama da biste postigli blagotvoran efekat. Možda ćete zaista dobiti ulje ruzmarina koje nema nikakav povoljan efekat".

Takođe je vrijedno zapamtiti, možda uz pomoć šolje čaja od ruzmarina, da dokazi o prednostima biljnih lijekova uglavnom potiču iz studija manjeg obima.

U svakom slučaju, evo još nekih prirodnih izbora koji bi mogli biti korisni studentima i svima koji žele da poboljšaju pamćenje.

Menta

Prošle godine, Mos je predstavio nalaze koji su pokazali da su volonteri koji su pili čaj od mente prije testova imali bolje pamćenje i budnost od onih kojima je davan čaj od kamilice.

U SAD, studije koje je vodio Brajan Raudenbuš, vanredni profesor psihologije na jezuitskom univerzitetu Viling u Zapadnoj Virdžiniji, otkrile su da miris peperminta smanjuje anksioznost i umor.

Cimet

Raudenbuš je takođe proučavao efekte cimeta, testirajući ga u simuliranom eksperimentu vožnje. Otkrio je da to povećava budnost i smanjuje frustraciju.

Žalfija

Mos je takođe proučavao žalfiju. Otkrio je "poboljšanja performansi u aspektima pamćenja, a takođe i pažnje - brzine kojom možete da se posvetite nečemu. To su mali efekti, ali izgleda da su korisni".

Ginko biloba

Za ovaj dodatak, ekstrahovan iz listova ginko drveta, tradicionalno se vjeruje da daje kognitivne prednosti, ali jedno veliko istraživanje o tome da li bi moglo da pomogne u sprečavanju ili odlaganju početka Alchajmerove bolesti ili demencije nije pokazalo pozitivne rezultate, dok jedna recenzija nije pokazala da ubedljivi dokazi da je ginko biloba bio od pomoći zdravim mladim ljudima.

"Ponekad smo pronašli korisne efekte, a ponekad nismo", kaže Mos, i dodaje: "Ovi ekstrakti se značajno razlikuju u zavisnosti od toga odakle su dobijeni", prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije