Zdravlje

Dobojski profesori primjer đacima: Za užinu donose zdrave salate

Dobojski profesori primjer đacima: Za užinu donose zdrave salate
Foto: N.N. | Dobojski profesori za primjer đacima za užinu donose zdrave salate

DOBOJ - Priprema zdravih obroka u holu dobojskog Srednjoškolskog centra natjerala je radoznale đake da iz prve ruke provjere kako da grickalice i sendviče zamijene salatom od tunjevine ili zobenim palačinkama.

"U zadnje vrijeme sam počela da koristim zdraviju hranu, da se drugačije hranim", kaže Dragana Dejanović, koja je s Minelom Ahmić pravila namaz od piletine i korpice od integralnog brašna punjene salatom od tunjevine.

Sendvič od slanutka, hljeb od banane te smuti s bananama i šumskim voćem srednjoškolcima su preporučili Nikolina Ristić i Stefan Bajić, koji je priznao da je promijenio mišljenje o zdravoj ishrani.

"Tek sad sam shvatio koliko je to jednostavno i nije toliko skupo. Vjerujem da svako sebi može priuštiti zdrav obrok bar jednom dnevno", navodi Stefan.

U sklopu projekta "Smanjenje faktora zdravstvenih rizika" 60 učenika Ugostiteljske i trgovinske škole je prošlo teorijsku i praktičnu obuku za pripremu zdravih obroka, a znanje će prenositi na svoje vršnjake.

Prije obuke, priča Milica Vračević, ne bi ni okusila palačinke sa zobenim pahuljicama, ali sada je drugačije.

Srednjoškolci se najviše nezdravo hrane tokom boravka na nastavi, primijetili su profesori, koji ih žele motivisati da promijene svoje navike i od kuće donesu užinu, a ne da kupuju sendviče.

"Mi smo kao primjer počeli da donosimo sebi zdrave salate i sendviče jer zapravo njima je najveći problem što ih je sramota da to donesu", kazala je Branka Lukić, profesorica kuvarstva.

Radmila Cvijanović, školski psiholog i idejni tvorac projekta, kaže da đaci koji se školuju za kulinarske tehničare kuvare nemaju otpor prema zdravoj hrani.

"Oni pažljivije biraju užinu i to nam je dalo ideju da učenike koji nisu te struke obučimo da i oni izgube taj otpor", izjavila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije