Zdravlje

Kako alkohol utiče na san

Kako alkohol utiče na san
Foto: Ilustracija | Kako alkohol utiče na san

Navika da se uveče popije čaša vina ili piva radi boljeg sna veoma je rasprostranjena, budući da svaka druga odrasla osoba u Evropi ima problem sa nesanicom.

Međutim, riječ je o apsolutnoj samoobmani, jer onima koji pate od nesanice i male količine alkohola izazivaju suprotan efekat, pokazalo je istraživanje njemačkog univerziteta u Regensburgu.

Tačno je da unos alkohola poslije sat do sat i po donosi prijatno opuštanje i osjećaj umora, odnosno utiče na brzo tonjenje u san. Ali zdrav san podrazumijeva nekoliko faza. Najprije fazu pred utonuće u san, onda fazu lakog, pa dubokog sna, i na kraju REM (Rapid eye movement), odnosno brzo pomjeranje očiju ili paradoksni san. Pod uticajem alkohola ove faze se znatno remete, upozoravaju njemački stručnjaci.

U prvoj polovini noći, osoba spava kao da je u komi i ne može da se oporavi. U jutarnjim satima san je nemiran, pa se dešava da se prerano probudi i više ne može da zaspi. Tada mozak nije u stanju da sakupi novu energiju i čovjek se ujutru ne osjeća sposobnim za radne obaveze. Stoga je bolje da se, umjesto alkohola, za dobar san konzumira lagana hrana.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije