Zdravlje

Kako ublažiti proljećno opadanje kose

Kako ublažiti proljećno opadanje kose
Foto: Pexels/Megan Ruth | Kako ublažiti proljećno opadanje kose

Iako mislite da se protiv prirode i njenih uticaja ne može, postoje načini na koje možete ublažiti proljećno opadanje kose.

Jedan od najlakših načina jeste upotreba šampona bez sulfata. Međutim, ukoliko imate većih problema ovo su neki od načina koji vam mogu pomoći.

S obzirom da pod uticajem sunčevih zraka nivo melatonina u vašem organizmu opada, potebno je nadoknaditi nedostatak, kako bi kosa i dalje bila zdrava i jaka.

Melatonin možete nadoknaditi oralnim putem u obliku tableta ili putem injekcija direktno u vlasište, što zahtijeva nadzor ljekara, pa se posavjetujte sa istim.

Izbjegavajte pretjerano masnu hranu, brzu hranu i gazirana pića, jer ona mogu pogoršati stanje vašeg tjemena i ometati rast vaše kose.

Pokrivanje kose šeširom ili kapom jedan je od najlakših načina da vašu kosu i teme zaštitite od spoljnih uticaja.

Važno je napomenuti da nošenje šešira u dužem vremenskom periodu takođe može dovesti do pretjeranog opadanja kose. Šeširi i kape sa potpunim prijanjanjem mogu mogu ometati cirkulaciju vlasišta i oslabiti folikule kose. Osim toga, ako se znojite ispod kape, znoj i prljavština mogu ometati normalan rast kose.

Često skidajte kapu, kako bi znoj ispario ili koristite šešire koji ne prijanjaju čvrsto na vašu glavu ili imaju rupice kako bi kosa mogla nesmetano da diše.

Upotpunite vašu ishranu namirnicama koje sadrže više gvožđa, vitamina C i omega 3 masnih kiselina, kao što su riba, špinat, pasulj, koštunjavo voće, crveno meso...

Na ovaj način vaša kosa će dobijati dovoljno hranjivih sastojaka važnih za zdrav rast kose čime ćete ne samo sprečiti njeno opadanje, već i poboljšati kvalitet vaše kose.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije