Zdravlje

Kako vježbati u kancelariji?

Kako vježbati u kancelariji?
Foto: Pixnio | Kako vježbati u kancelariji?

​Ljudi čiji posao zahtjeva da u sjedećem položaju provedu i više od sedam sati dnevno, ovore da se ne stignu razgibati, ali mogu vježbati u kancelariji. Kancelarijska stolica i radni sto mogu poslužiti tokom vježbe na poslu.

Slijede savjeti koje vježbe možete izvoditi u kancelariji. Primjera radi set od ovih vježbi na slici uveliko će vam pomoći ako ih izvodite svakog dana u kancelariji.

1) Sjednite na kancelarijsku stolicu. Ispružite nogu i držite pet sekundi. Ponovite za svaku nogu pet puta naizmjenično.

2) Stanite iza stolice i rukama se pridržavajte za naslon stolice. Podižite noge unazad držeći ih pet sekundi podignute. Ponovite za svaku nogu pet puta.

3) Ovu vježbu možete izvoditi i dok sjedite. Ispružite ruke i spojite prste jedne i druge ruke te ih naginjite u lijevo pa u desno.

4) I kod ove vježbe sjedite na stolici. Donji dio ne mičete, a gornji mičete u lijevo i u desno kako biste istegli tijelo u stranu.

5) Sjedite na stolici. Sagnite se dodirujući nožne prste. Ostanite tako pet sekundi i ponovite pet puta.

6) Ovu vježbu možete izvoditi dok sjedite, ali i dok stojite. Stavite ruku na leđa tako da dodirujete prostor između lopatica, a drugom rukom gurajte lakat prema dole. Ponovite sa svakom rukom tri puta.

7) Stojite ili sjedite te spojite ruke iznad glave. Poenta je da ruke što više istegnete.

Neke od vježbi koje još možete izvoditi u kancelariji su:

• Uspravite ramena, pa ih opuštajte te tako naizmjenično.

• Stanite se iza stolice, pridržavajući se za naslon. Naizmjenično se dižite na nožne prste pa spuštajte.

• Uzmite najtežu knjigu te ju dižite i spuštajte, ali neka vam ruke budu iza leđa. Ova vježba odlična je za tricepse.

• Umjesto da cijelo radno vrijeme sjedite na radnoj stolici, nabavite pilates loptu te određeno radno vrijeme sjedite na njoj.

• Ako radite u zgradi, ne vozite se liftom, nego hodajte stepenicama.

• Ako trebate kolegu obavijestiti o nekoj informaciji koji radi u istoj zgradi, nemojte mu slati i-poštu, nego idite do njegovog odjela pa mu prenesite informaciju na licu mjesta.

• Naslonite se na zid kao da sjedite na imaginarnoj stolici. Sjednite tako da vam bedra budu paralelna s podom. Izdržite tako 30 sekundi.

• Čučnjeve možete izvoditi bilo gdje pa tako i u kancelariji. Izvedite seriju od 10 čučnjeva.

Ove vježbe trebale bi pružiti vašem tijelu relaksaciju od dugotrajnog sjedenja. Izvodeći ih redovno vratićete tijelo u balans, prenosi "Geek".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije