Zdravlje

Karcinom testisa izlječiv i u metastazi

Karcinom testisa izlječiv i u metastazi
Foto: Stefan Ćirković | Karcinom testisa izlječiv i u metastazi

​BANJALUKA - Karcinom testista, čak i u slučajevima kada je prisutna metastaza, je u preko 90 odsto slučajeva izlječiv i veoma je bitno raditi na konstantnom podizanju svijesti i prevenciji ove bolesti, kazala je u petak Radmila Rašeta, specijalista onkolog u Klinici za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS.

"I ove godine svakako podržavamo 'Movembari, mjesec prevencije i podizanja svijesti o muškim malignim bolestima kao što su karcinom prostate i testisa i tumori testisa, koji pogađaju mlađu dobnu skupinu najčešće između 20. i 40. godine života", istakla je Rašeta te dodala da je tumor testisa jedini u onkologiji koji je potencijalno izlječiv i kada su prisutne metastaze u jetri, plućima i drugim organima.

Prema njenim riječima, od stepena proširenosti bolesti zavisi da li će tok liječenja biti agresivniji ili manje agresivan za pacijenta.

"Jako je bitan samopregled testista jednom mjesečno poslije tuširanja, kada su oni najopušteniji. Tada  muškarac treba kružnim pokretima, vrhovima jagodica prstiju, s pridržavanjem drugog testisa da pregleda jedan testis, zatim drugi. Bilo kakva grudvica u testisu, bilo kakva kvržica, bol, otok testisa, svakako treba da pobudi sumnju da se nešto dešava i da se jave urologu", upozorila je Rašeta.

Kako je navela, postoje tri načina utvrđivanja karcinoma testista  samopregled, ultrazvuk i tumor markeri, a svi oni se mogu obaviti za dan.

"Veoma nam je bitno da pridobijemo pacijente na svoju stranu, jer su to obično mladi ljudi koji ne shvataju bolest najozbiljnije. Mislim da se u posljednjih sedam godina, zahvaljujući humanitarnom radu 'Superbrka' i angažmanu UKC RS produbila svijest o ovoj bolesti", zaključila je Rašeta.

Milan Žigić, načelnik Klinike za urologiju UKC RS, kazao je da je karcinom prostate bolest muške populacije iznad pedesete godine života.

"Zbog toga je veoma značajno da se muškarci ove životne dobi podvrgnu redovnim preventivnim urološkim pregledima. Apelujem i na ostale pacijente koji treba da naprave preventivne preglede zbog ostalih vrsta urogenitalnog karcinoma, a naročito karcinoma bubrega i karcinoma urotela, jer su ti karcinomi danas u porastu", rekao je Žigić.

Pojasnio je da kada je u pitanju reprodukcija muškaraca koji dobiju karcinom testisa to sada nije problem, zato što postoji mogućnost zamrzavanja spermatozoida, tako da se kasnije oni mogu koristiti za reprodukciju.

Filip Jakovljević iz  Udruženja "Superbrke" zahvalio je UKC RS na podršci.

"Mi kao neformalno udruženje građana 'Superbrke' se nekako snalazimo da bismo što više podigli svijest, pogotovo kod mlađe populacije, mladih momaka koje je sramota da pričaju o tome,  da bismo se njima što više približili  i dali im što više informacija, kako bi oni shvatili da nije sramota otići na ljekarski pregled", rekao je Jakovljević.

Podsjetio je da nas očekuje završno veče izbora superbrke, a u subotu (30. novembar) će u "Delta planetu"  kuvar Lepi Brka s učenicima iz banjalučke Ugostiteljske škole spremati hranu.

"To je zanimljiv simboličan meni i sav prihod od prodaje hrane ide u brkin fond, a i ove godine imamo majice koje se mogu kupiti u kafeu 'Pauzi' i u 'Delti' i isto sav prilog ide u brkin fond", istakao je Jakovljević.

Nove tehnike u endoskopiji želuca

U UKC RS godišnje uradimo između 4.000 i 4.500 endoskopija gornjeg želuca, a ove nove tehnike služe upravo zato da se promjene otkriju čim se pojave, kazao je Stevan Trbojević, predsjednik Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH.

U petak je u UKC RS prvi put organizovan trening za ljekare s novim vizuelnim tehnikama u endoskopiji.  Trbojević je naglasio  da u UKC RS sada postoji posljednja tehnologija sa dvije nove vizuelne tehnike, što je važno dijagnostički kod malih promjena.

Milenko Bevanda, voditelj Kliničkog odjela gastroenterologije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i dekan Medicinskog fakulteta u Mostaru, kazao je da je Asocijacija gastroenterologa i hepatologa BiH jedno od rijetkih udruženja koje ima svoj kontinuitet na nivou države, te da nastoje ujediniti sve gastroenterologe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije