Zdravlje

Pratite nas na Google news

Kelj - Hrani kosti i čuva oči i srce

Kelj - Hrani kosti i čuva oči i srce
Foto: Ilustracija | Kelj - Hrani kosti i čuva oči i srce
N.N.

Kelj je srodnik kupusa, brokolija, zelja i karfiola, porijeklom je s Mediterana i iz Male Azije, a zbog modrozelenog kovrdžavog lišća koje umije da gorči često ga zaobilaze u ishrani.

Ipak, ne bi trebalo, jer kelj ima više gvožđa po kaloriji nego govedina i više kalcijuma nego mlijeko, pun je vlakana i omega-3 kiselina pa nema izgovora da ga ne jedete.

Detoksikuje organizam

Nova istraživanja su pokazala da kelj može potpuno da detoksikuje organizam i da reguliše njegovo opšte stanje jer dopire čak do DNK.

Za to je zadužen izotoicijanat, koji nastaje iz molekula kelja.

Smanjuje rizik od dobijanja raka

U skorijim istraživanjima utvrđeno je da kelj smanjuje rizik od dobijanja raka kod bar pet različitih tipova kancera: debelog crijeva, dojke, bešike, jajnika i prostate.

I u ovome značajnu ulogu igra izotocijanat, koji nastaje iz molekula kelja, glukozinolata.

Pun je gvožđa i kalcijuma

On ima u sebi više gvožđa po kaloriji nego govedina, a više kalcijuma po kaloriji nego mlijeko i lakše se apsorbuje u organizmu od mliječnih proizvoda.

Sa 100 grama kelja pokriva se 88 procenata preporučenog dnevnog unosa proteina.

Čuva oči i srce

Bogat je karotenoidima i vitaminom A, koji pozitivno djeluju na zdravlje očiju jer štite od ultraljubičastog zračenja i slobodnih radikala. Istraživanja kažu i da umanjuju šanse za razvoj katarakte do 50 odsto.

Obilje vitamina K u kelju štiti srce jer se vjeruje da smanjuje rizik od ateroskleroze.

Hrani kosti

Vitamin K ključan je i za zdravlje kostiju, a 100 grama kelja sadrži preko 1.000 procenata preporučenog dnevnog unosa.

Ovaj vitamin poboljšava apsorpciju kalcijuma i smanjuje njegovo urinarno izlučivanje, pa vas čuva od frakture kostiju.

Podiže imunitet

Kelj je bogat karotenoidom i flavanoidom, antioksidansima koji značajno podižu imunitet, kao i vitaminima A i C.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije