Zdravlje

Koja je ubjedljivo najgora hrana za vaše zdravlje

Koja je ubjedljivo najgora hrana za vaše zdravlje
Foto: Pexels | Koja je ubjedljivo najgora hrana za vaše zdravlje

Toliko poslastica na policama koje su pune kalorija i šećera, može biti teško odoljeti tim ukusnim iskušenjima.

Zato smo napravili listu najgorih namirnica za vaše tijelo, onih generičkih na koje ne bi trebalo gubiti vrijeme ako pokušavate da smršate.

Dakle, ako želite da izgubite nekoliko kilograma, evo najgore hrane koju treba izbjegavati.

Čips

Čips isporučuje 500 miligrama natrijuma ili oko 1/4 čajne kašike soli, što je otprilike jedna trećina ukupnih miligrama natrijuma za koje Američko udruženje za srce kaže da bi prosječna odrasla osoba trebalo da cilja u jednom danu. Studija je otkrila da čips dodaje više kilograma tijelu potrošača nego slatka pića, prerađeno meso, crveno meso i druga hrana.

Pržena piletina

Piletina se smatra zdravijom alternativom crvenom mesu jer ima manje zasićenih masti od govedine i odličan je izvor proteina. Ali premažite ga brašnom i ispržite u vrelom ulju i upravo ste pretvorili hranljivi protein u jedan od najnezdravijih obroka.

Kada piletinu pržite na ulju, hrana upija mnogo masti, što povećava kalorijski sadržaj obroka. Što je još gore, prženje hrane na visokoj temperaturi u biljnim uljima (poput ulja repice i kukuruza) ili ulju od sjemenki stvaraju trans masti, koje su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti, raka i gojaznosti. Zasićene masti iz piletine na koži takođe podižu LDL (loš) holesterol, koji doprinosi stvaranju začepljenja u arterijama, što vas dovodi u veći rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Krofne

Sastoje se od bijelog brašna, šećera, a zatim se prže u dubokom ulju. To znači da krofne sadrže i trans masti, najgore vrste koje povećavaju vaš loš holesterol i snižavaju vaš dobar holesterol.

Suvo meso

Suvo meso sadrži konzervans koji se zove natrijum nitrat koji može izazvati hroničnu upalu u arterijama, što dovodi do ateroskleroze, sužavanja arterija.

Pomfrit sa sirom 

Svi prepoznaju pomfrit kao poster za hranu koja je loša za vas, tako da ne čudi da ih odmah pogoršate kada nanesete taj gnjecavi, slani sos od sira. Kupovani umaci od sira mogu sadržati 430 miligrama natrijuma, ili 19 odsto vaše dnevne preporučene vrijednosti natrijuma. Osim toga, sadrži skoro 10 odsto vaših dnevnih preporučenih masti samo u jednoj porciji – i to je sve pre pomfrita.

Konzervirana hrana

Čak i one čorbe sa povrćem mogu biti super slane. Na primjer, bilo bi vam teško pronaći ukusnu čorba od graška ispod 500 miligrama natrijuma po porciji. Nije ni čudo da su supe iz konzerve na listi namirnica koje su loše za vaše srce. 

Margarin

Konzumiranje margarina povećava rizik od koronarne bolesti srca jer sadrži trans masti. Što je margarin čvršći, to je više trans masti. Maslac je često bolji izbor za tost.

Zašećerene žitarice

Priznajte: znate da dobijate nula vlakana i mnogo šećera iz tanjira žitarica. Zato se to smatra najgorim doručkom za mršavljenje. Bolja ideja za doručak bi bila da dodate malo čokoladnog mlijeka u vruću ovsenu kašu, koja je puna dijetalnih vlakana.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije