Zdravlje

Kozomara: U klinici "Svjetlost Banjaluka" trajno ispravljanje vida brzo, precizno i bezbolno

Kozomara: U klinici "Svjetlost Banjaluka" trajno ispravljanje vida brzo, precizno i bezbolno
Foto: N.N. | Kozomara: U klinici "Svjetlost Banjaluka" trajno ispravljanje vida brzo, precizno i bezbolno

Ukoliko želite da uživate u sportskim aktivnostima bez nošenja naočara i sočiva, te da se oslobodite skidanja sočiva pred spavanje i njihovog svakodnevnog održavanja, onda je lasersko skidanje dioptrije idealno rješenje za vas.

Lasersko uklanjanje dioptrije je pouzdan put za trajno ispravljanje vida. Švajcarski oftalmolog Theo Seiler prije gotovo tri decenije izveo je prvu lasersku korekciju dioptrije na ljudskom oku, a od tada pa sve do danas mnogo toga se promijenilo za osobe s problemima kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma.

Upravo zato danas je potpuno normalno i očekivano ukloniti dioptriju uz pomoć lasera, jer ovakva metoda ne samo da je brza i efikasna, već u potpunosti bezbjedna i bezbolna.

Ako još niste sigurni jeste li spremni i u krajnosti podobni da uradite ovakav zahvat, predlažemo vam da prvenstveno provjerite koliko dugo je vaša dioptrija stabilna. To je prvo pitanje koje će vam postaviti i doktori na pregledu. To nam je rečeno upravo u klinici "Svjetlost Banjaluka", u kojoj doktori u toku godine obave nekoliko stotina ovakvih zahvata.

"Izuzetno je važno da dioptrija bude stabilna minimum godinu dana i da je osoba punoljetna. Onda možemo ići na dalje pretrage, koje su u našoj klinici, zahvaljujući aparatima koje posjedujemo, nevjerovatno precizne i sigurne", kazao je Bojan Kozomara, direktor klinike "Svjetlost Banjaluka".

Tehničke mogućnosti današnjih lasera su velike, zbog čega su operacije laserom efikasne, a prije svega brze i jednostavne.

"Nakon zahvata, koji traje osam minuta, odnosno četiri minuta po oku, potrebno je nekoliko dana kako bi epitel u potpunosti zarastao, a suze i peckanje očiju moguće su posljedice, koje se vrlo brzo povlače i prestaju redovnom upotrebom kapi u postoperativnom periodu", kazao je Kozomara. Važno je naglasiti da su tri kontrole nakon zahvata besplatne i da su kapi i lijekovi koji se koriste poslije takođe uključeni u cijenu.

U razgovoru sa doktorom Kozomarom saznali smo da se razlikuju dvije metode laserskog uklanjanja dioptrije PRK i LASIK.

"PRK metoda preporučuje se osobama koje se bave kontaktnim sportovima i koje imaju samo minus dioptriju, a LASIK onima koji se žele što prije vratiti svakodnevnim aktivnostima, jer se vid vraća i popravlja već nakon dan do dva", istakao je Kozomara.

Kako nam pojašnjava doktor, prije svakog zahvata daje se lokalni anestetik u obliku kapi, koji u potpunosti eliminiše mogućnost pojave bola kod pacijenata. Moguće je osjetiti kratkotrajni pritisak na oko, ali s obzirom na ukupni vremenski period samog zahvata, od svega nekoliko minuta, nećete ništa osjetiti, a vrlo brzo ćete vratiti vid i u potpunosti odbaciti sočiva ili naočare.

Grupacija "Svjetlost Banjaluka" uz više od 10.000 zahvata na godišnjem nivou zasigurno predstavlja vodeću kliniku u pogledu pristupačnosti i prilagodljivosti pacijentima.

Kako kažu iz ove klinike, ukoliko ste iz nekog drugog grada BiH, a želite da operaciju obavite baš u Banjaluci, klinika "Svjetlost Banjaluka" omogućila je i besplatan prevoz za pacijente, koji je prilagođen i osobama s invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije