Zdravlje

Novi lijek protiv Alchajmerove bolesti zaista djeluje, tvrde naučnici

Novi lijek protiv Alchajmerove bolesti zaista djeluje, tvrde naučnici
Foto: Pexels/Andrea Piacquadio | Novi lijek protiv Alchajmerove bolesti zaista djeluje, tvrde naučnici

Preliminarni rezultati ispitivanja pokazali su da izgleda da novi lijek usporava Alchajmerovu bolest i to je "istorijski trenutak", tvrde stručnjaci, prenosi BBC na srpskom.

Farmaceutske kompanije Eisai i Biogen saopštile su da njihov lijek djeluje kada se daje u ranim fazama bolesti. Detaljniji rezultati istraživanja tek treba da budu objavljeni, ali djeluje da lijek usporava razvoj bolesti.

Čak i sa ovako ograničenim podacima istraživanja, ova vijest je izazvala uzbuđenje među naučnicima i organizacijama koji se bave demencijom.

Lijek lekanemab je osmišljen tako da uklanja grudvice toksičnih beta-amiloid proteina, koje se stvaraju u mozgu ljudi oboljelih od Alchajmerove bolesti.

Mnoga truga testiranja lijekova nisu donijela dobre rezultate, što je dovelo do pitanja da li amiloid zaista izaziva ovu bolest.

Tokom ispitivanja 1.795 dobrovoljaca u ranim fazama bolesti dobijalo je injekciju lekanemaba na svake dvije nedjelje i redovno im je provjeravano pamćenje i mentalna sposobnost.

Stopa opadanja saznajnih sposobnosti se smanjila za 27 odsto u poređenju sa ljudim kojima su dati placebo lijekovi tokom 18 mjeseci testiranja, rekli su iz farmaceutske kuće.

Pokazalo se i da je nivo otrovnog proteina opao u mozgu pacijenata. Terapija je izazvala nuspojave poput oticanja mozga i glavobolja. Lijek nije bio djelotvoran na druge oblike demencije.

Majkl Vunatsos, direktor kompanije Biogen, kaže da „ova objava daje nadu pacijentima i njihovim porodicama da će lekanemab, ako bude odobren, možda usporiti napredovanje Alchajmerove bolesti i imati značajan uticaj na funkciju i saznajni kapacitet mozga".

Podneseni su zahtjevi za dobijanje upotrebne dozvole za ovaj lijek u Americi, Evropi i Japanu.

Ovo je „napredak i istorijski momenat za istraživanje demencije" pošto je lekanemab prvi lijek ove generacije koji se u kliničkim ispitivanjima pokazao da 'uspješno usporava smanjenje kognitivnih funkcija'", kaže doktorka Suzan Kolhas, direktorka britanskog Istraživačkog centra za Alchajmerovu bolest.

Profesor Džon Hardi sa Univerzitetskog koledža u Londonu kaže da su rezultati istraživanja "stvarno ohrabrujući", a ovo "djeluje kao prvo pozitivno mehanističko ispitivanje terapije Alchajmerove bolesti".

"Rezultati djeluju skromno, ali stvarno. Očigledno je da ovo nije čarobni štapić, ali čini se kao definitivan 'kraj početka'", dodaje on.

Rezultati prvih ispitivanja za novi lijek čine se jasnijim, ali svi detalji neće biti objavljeni prije novembra.

„Ovo je nedvosmisleno statistički pozitivan rezultat i predstavlja istorijski momenat, gdje prvi put vidimo uvjerljive promjene Alchajmerove bolesti. Sam Bog zna da smo dugo čekali na to", kaže Rob Hauard, profesor Univerziteta Kalifornija i stručnjak za psihijatriju starih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije