Zdravlje

Od danas i laparoskopsko uklanjanje tumora sa debelog crijeva

Od danas i laparoskopsko uklanjanje tumora sa debelog crijeva
Foto: N.N. | Od danas i laparoskopsko uklanjanje tumora sa debelog crijeva
Srna

BANJALUKA - U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske od danas će se operacije na debelom crijevu izvoditi i laparoskopski, zahvaljujući kontunuiranoj medicinskoj edukaciji kadra ove ustanove, izjavio je generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.

"Ovim stajemo u red najvećih kliničkih centar u regionu, gdje se primjenjuju ove tehnike", rekao je Đajić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, cilj UKC-a je da stanovništvio Republike Srpske ne ide nigdje van prostora Srpske da se liječi, čime se štede sredstva Fonda zdravstvenog osiguranja i pacijenata.

"Dajemo podršku našim ljekarima za odlazak na edukaciju u najveće centre u regionu, Evropi i svijetu. Stvorili smo najbolje uslove za rad ljekara i smještaj pacijenata", istakao je Đajić.

On je naveo da su se specijalisti opšte i abdominalne hirurgije Zoran Aničić i Goran Janjić, od 5. marta do 15. aprila edukovali u Onkološkom centru Sankt Peterburga, te da je riječ o nastavku kontunuirane medicinske edukacije i međunarodne saradnje, kao i razmjeni pozitivnih iskustava u dijagnostikovanju i liječenju onkoloških oboljenja između Onkocentra u Sankt Peterburgu i UKC-a.

Janjić je pojasnio da je sa Aničićem učestvovao u brojnim laparoskopskim kolorektalnim hirurškim intervencijama pod mentorstvom Ilkrama Isailoviča Alijeva, šefa Odjeljenja za koloproktologiju u Onkološkom centru Sankt Peterburg, nakon čega će svoja nadograđena znanja i vještine primjenjivati u UKC-u.

"Važno je istaći da će kod naših pacijenata nakon ovakvih operativnih zahvata slijediti brz oporavak i puštanje na kućno liječenje nakon nekoliko dana, dok kod klasične hirurške procedure pacijent ostaje na bolničkom liječenju i do petnaest dana, a na bolovanju od tri do šest mjeseci", pojasnio je Janjić.

On je dodao da su juče već uradili jednu složenu laparoskopiju debelog crijeva i da se pacijent dobro osjeća, jede i hoda i u ponedjeljak bi trebalo da bude otpušten kući.

Aničić, koji je i zamjenik šefa Odjeljenja za ezofagogastričnu i intestinalnu hirurgiju, rekao je da su u UKC-u stvoreni svi uslovi da se operacije na debelom crijevu izvode laparoskopski.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije