Zdravlje

Održana konferencija "Zdrave zajednice u BiH"

Održana konferencija "Zdrave zajednice u BiH"
Foto: OPŠTINA STARI GRAD SARAJEVO | Održana konferencija "Zdrave zajednice u BiH"

SARAJEVO - U velikoj sali opštine Stari Grad danas je održana konferencija “Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini" Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz podršku Vlade Švicarske, a u saradnji sa Institutom za populaciju i razvoj.

Opština Stari Grad je odabrana kao jedna od tri lokalne samouprave koje će biti uključene u prvu fazu ovog programa.

“Ova opština ima niz aktivnosti, programa i projekata, koji doprinose javnom zdravlju. Imaju fantastičan program zdravog starenja koji traje dugi niz godina. Ovim projektom želimo jačati svijest ljudi i općina, o tome šta učiniti na lokalnom nivou da bi naše stanovništvo bilo zdravo”, istakao je pomoćnik Federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

“Ovaj projekat u potpunosti finansira Vlada Švicarske. Već ranije smo uspješno sarađivali sa opštinom Stari Grad na drugom programu zaštite mentalnog zdravlja, a ovo je nastavak saradnje. Projekat su zajednički inicirala entitetska ministarstva zdravlja. Apsolutni fokus je na građanima, promjeni njihove svijesti i ponašanje kada je zdravlje u pitanju. Podršku će dobijati i sama jedinica lokalne samouprave kroz jačanje strateških planiranja i odgovora na zdravstvene probleme i izazove”, pojasnila je Dženita Hrelja Hasečić, projekt menadžer Instituta za populaciju i razvoj.

Pilot projekat će trajati četiri godine, dok je plan da kompletan projekat 'Zdrava zajednica u BiH' traje 12 godina.

“Uzimajući obzir u činjenicu da je za zdravstvo u Starom Gradu, ali i u svim općinama u Sarajevu nadležan Kanton Sarajevo, mi se trudimo da kroz preventivne programe i druga djelovanja u zajednici poboljšavamo zdravstveno stanje stanovnika naše opštine. Kroz ovakve projekte nam se pruža mogućnost da pružimo podršku drugim institucijama i nevladinim organizacijama kako bi podizali svijest o važnosti očuvanja zdravlja, ali i da sami organizujemo brojne aktivnosti koje pomažu prevenciji i zaštiti zdravlja” naglasio je načelnik opštine Stari Grad Irfan Čengić.

Cilj ove konferencije u Starom Gradu je uticati na poboljšanje zdravstvenog stanja građana kroz jačanje fokusa na prevenciju bolesti i promociju zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije