Zdravlje

Ovaj dio mesa je najbolji za srce

Ovaj dio mesa je najbolji za srce
Foto: Pixabay/miriangil | Ovaj dio mesa je najbolji za srce

Kardiolog Vilijam Dejvis vjeruje da je hrana koja je dobra za crijeva često dobra za srce. Zato je Dejvis naveo neke od omiljenih namirnica koje uvijek drži u frižideru, a koje mu pomažu da održi zdravlje srca.

Kardiolog koji hvali meso? Ovo je zaista neobično. Obično se srčana dijeta zasniva na hrani biljnog porijekla, a to često znači odbacivanje mesa kako bi se smanjio nivo holesterola u krvi i krvni pritisak.

Čak je i studija objavljena u časopisu Američkog udruženja za srce dokazala da oni koji se pridržavaju biljne ishrane mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje za 16 odsto.

Međutim, Dejvis vjeruje da je organski uzgojeno meso (životinje koje su pasle travu) važan dio uravnotežene ishrane za zdravo srce. Meso životinjskih organa (jetra, jezik, pankreas, bubrezi i dr.) bogato je vitaminom B, gvožđem, cinkom, magnezijumom, selenom, holinom i vitaminima rastvorljivim u mastima (A, D, E i K).

Iskoristite sve

"Savremeni ljudi su postali toliko odvratni da više ne jedemo ni mozak, ni srce, ni jezik, ni jetru. Pored toga, radimo veoma glupe stvari, na primjer kupujemo meso bez kostiju, pileća prsa bez kože i ne koristimo hranljive materije koje se nalaze u kostima i koštanoj srži. Kao i kolagen i hijaluronska kiselina koji se nalaze u koži", rekao je Dejvis.

Odbacivanjem kože i kostiju životinja, kaže Dejvise, mi zapravo odbacujemo blagodeti mesa i savjetujemo vam da sačuvate kosti, salo i od njega pravite čorbe i supe.

Tu su i mahunarke

Pored mesa, njegova omiljena hrana su mahunarke. Pasulj, grašak, soja, slanutak treba da budu dio dnevnog menija. Mahunarke su bogate vlaknima, a vlakna poboljšavaju zdravlje srca smanjujući nivoe LDL (lošeg) holesterola. Pored toga, mikrobiomi crijeva obožavaju ishranu zasnovanu na hrani biljnog porijekla. Mahunarke su posebno dobre jer sadrže prebiotička vlakna koja pomažu dobroj bakteriji Akkermansia muciniphila da raste.

Eterična ulja za jelo

Potrebna su dalja istraživanja o unosu eteričnih ulja, ali mnoge kulture praktikuju upotrebu ulja i bilja za zdravlje. U stvari, neka istraživanja sugerišu da gutanje eteričnih ulja može smanjiti loše varenje.

Na primjer, esencijalno ulje nane poboljšava zdravlje crijeva, dok ulje gorke narandže poboljšava zdravlje stomaka. Međutim, nikako ih ne treba uzimati bez konsultacije sa svojim ljekarom ili nutricionistom jer morate biti veoma oprezni.

"Postoji specifičan način unosa eteričnih ulja jer ih ne uzimate direktno", ističe Dejvis i dodaje da je opšte pravilo: "Pazite na zdravlje crijeva i srce će vam biti zahvalno".

Takođe, neka eterična ulja ne bi trebalo da se unose u organizam, poput breze eukaliptusa...

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije