Zdravlje

Pet namirnica koje najbolje regulišu krvni pritisak

Pet namirnica koje najbolje regulišu krvni pritisak
Foto: N.N. | Pet namirnica koje najbolje regulišu krvni pritisak

Visoki pritisak izuzetno je opasan jer će uzrokovati dodatne probleme cijelom organizmu, pa osim što uzimate tablete, trebalo bi i da dobro pazite šta jedete.

Sljedećih pet namirnica odlično pomaže u regulaciji pritiska, pa evo šta bi trebalo obavezno da se nađe i na vašem tanjiru!

Borovnice

Prepune su flavonoida, snižavaju nivo lošeg holesterola i regulišu krvni pritisak. Borovnice su skoro uvijek dostupne, a možete ih dodati svakom doručku ili jesti umjesto večere.

Cvekla

Istraživanje je pokazalo da pacijenti s visokim krvnim pritiskom koji su pili sok od cvekle pokazuju nevjerovatan napredak u snižavanju krvnog pritiska. Druga studija zaključuje kako su za to vjerovatno zaslužni nitrati u soku koji snižavaju pritisak u roku od 24 sata.

Krompir

Kalijum i magnezijum, dva minerala koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska, nalaze se u ovoj namirnici. Sadrže i vlakna koja su obavezan sastojak svake zdrave dijete.

Maslinovo ulje

Blagotvorno djeluje na lipide u krvi te takođe smanjuje krvni pritisak. Jedna od studija pokazuje da pritisak postaje niži što više maslinovog ulja koristite.

Tamna čokolada

Sadrži flavonoide koji vene čine elastičnijima, a da konzumacija iste snižava krvni pritisak dokazano je u velikom broju studija. Na dan  priuštite sebi oko 15 g tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije