Zdravlje

Pokrenut postupak nabavke lijekova za rijetke bolesti vrijednih 11 miliona

Pokrenut postupak nabavke lijekova za rijetke bolesti vrijednih 11 miliona
Foto: Pixabay | Pokrenut postupak nabavke lijekova za rijetke bolesti vrijedni 11 miliona

BANJALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pokrenuo je otvoreni postupak za nabavku posebnog programa lijekova za rijetke bolesti za narednu godinu, a vrijednost ove nabavke je oko 11 miliona KM sa PDV-om.

Naime, za narednu godinu planirano je da se nabavi devet lijekova za osam rijetkih oboljenja, kao što su cistična fibroza, Pompeova bolest, mukopolisaharidoza tip 2 i 4, Gošeova bolest tip 1, Gošeova bolest tip 1 ili 3, Hanterov sindrom, Morkio A sindrom, kao i lijek za liječenje akutnih napada angioedema.

"Budući da potpisani ugovori za ovu godinu ističu u januaru naredne godine, FZO RS je već sada pokrenuo novu proceduru kako bi se pravovremeno obezbijedili lijekovi za pomenute rijetke bolesti i za narednu godinu", navode iz Fonda dodajući da se na ovaj način u Republici Srpskoj obezbjeđuje  kontinuitet dostupnosti nekih od najsavremenijih u svijetu dostupnih lijekova za oboljele od rijetkih oboljenja.

Inače, u pitanju su većinom izuzetno skupi lijekovi, te trošak za samo jedan lijek koji se nabavlja za oboljele od cistične fibroze (koji imaju najmanje jednu mutaciju F508 del u genu) godišnje iznosi više od šest miliona.

"Vjerujemo da će biti zainteresovanih dobavljača koji ispunjavaju sve potrebne kriterije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, te da će nabavka biti uspješno realizovana u predviđenim rokovima", navode iz Fonda.

Kako ističu, stalni napredak u medicini i farmaciji dovodi do konstantnog otkrivanja novih oboljenja, kao i novih lijekova što je veliki finansijski izazov i za najrazvijenije zemlje svijeta.

"FZO RS nastoji da u okviru raspoloživih sredstava, uprkos jednom izvoru prihoda, osiguranicima obezbijedi što veći broj novih lijekova naročito za najugroženije kategorije", navode iz Fonda.

Podsjećamo, da je FZO RS u julu ove godine, nakon što su sprovedene sve neophodne procedure, potpisao ugovore sa dobavljačima za nabavku lijekova za rijetke bolesti za ovu godinu, odnosno za šest mjeseci ove godine.

Nabavljeni lijekovi se isporučuju Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci i dostupni su pacijentima koji, prema procjenama ljekara, imaju odgovarajuće medicinske indikacije da primaju ove lijekove.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije