Zdravlje

Prirodne kupke za otečene noge

Prirodne kupke za otečene noge
Foto: cottonbro/Pexels/Ilustracija | Prirodne kupke za otečene noge
N.N.

Otečene noge su najčešće posljedica zadržavanja vode u tki­vima donjih ekstremiteta, ali nam se to događa i ako smo premo­reni, pretjerano stojimo ili sjedimo.

Ostali razlozi pojave edema mogu biti: hormonske promjene, trudnoća, neželjena dejstva ne­kih lijekova (nesteroidni antizapaljenski lijekovi, terapija za pritisak, dijabetes ili depresiju), proširene vene, bubrežne i kardio­vas­kularne bolesti, krvni ugrušci u no­gama, začepljenje limfnih puteva, prenosi Magično bilje.

Topla i hladna slana kupka

Gorka so je jedan od sastojaka koji je sigurno najefikasniji u izbacivanju vode. Popularna gorka (Epson) so je mineral koji blagotvorno utiče na cirkulaciju, izbacivanje vode i opuštanje umornih nogu. Za ovo dejstvo je odgovoran magnezijum-sulfat.

Da biste poboljšali efekat gorke soli, kombinujte toplu i hladnu kupku. U jedan lavor sipajte toplu, a u drugi hladnu vodu. Umorne i otečene noge držite najprije u vrućoj kupki do 15 minuta, pa u hladnoj. Ponovite postupak još jednom.

Kupka sa praškom za pecivo u rižinoj vodici

Vjerovatno niste znali da su i pirinač i prašak za pecivo odlični za izvlačenje nagomilane tečnosti u zglobovima i stopalima. Skuvajte pirinač i dodajte dvije kesice praška za pecivo. Kupka treba da bude topla (ne vrela), a u njoj držite noge dok se potpuno ne ohladi.

Po sličnom principu možete napraviti i pastu, tako što ćete u pirinčanu vodu dodati veću količinu praška za pecivo i miješati dok se u kuvanju ne zgusne. Nanestite pastu na bolne i otečene zglobove i držite dvadeset minuta, pa isperite mlakom vodom.

Kupus i jabukovo sirće

Obje namirnice imaju sposobnost da pospješe izbacivanje viška nakupljene vode u tijelu koji će se pri dužem stajanju "sliti" u noge. Najbolje je da listove svježeg kupusa stavite u vodu da odstoje petnaestak minuta, a onda ih privijete na noge. Tako obložene noge stavite u lavor u kome ste napravili rastvor od vode i tri kašike jabukovog sirćeta. U roku od pola sata osjetićete ogromno olakšanje.

Kombinacija mlijeka i sode bikarbone

Osim što će vas opustiti, hidrirati kožu i otvoriti pore, ova kupka djeluje i tako da reguliše pH ravnotežu ćelija. Skuvajte mlijeko u količini jedne velike šolje, sipajte u mlaku vodu, i dodajte tri velike kašike sode bikarbone. Neka kupka bude topla, a noge u njoj držite dvadesetak minuta, pa blago masirajući običnom vodom isperite noge i posebno stopala. Na taj način ćete prevenirati i pojavu gljivica.

Kupka od breskvinog cvijeta ili lista za smanjenje otoka i meditaciju

U vrijeme kada ovo voće cvjeta, možete, ako ste u prilici, iskoristiti i ove njegove prednosti. Dovoljno je da 100 grama listova ili cvjetova breskve prelijete proključalom vodom. Neka se malo prohladi, do nivoa toplote koju možete da podnesete. Noge držite potopljene što duže, pustite neku laganu muziku i meditirajte. Cijelo telo će vam se opustiti, a otok sa nogu povući.

Ako je razlog čestog oticanja nogu neka bolest ili terapija na koju tako reagujete, porazgovarajte sa ljekarom o zameni lekova, a prirodne kupke i dovoljno odmora će svakako biti od koristi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije