Zdravlje

Sigurni koraci uz Čika Gvozdena u Zavodu "Dr Miroslav Zotović"

Sigurni koraci uz Čika Gvozdena u Zavodu "Dr Miroslav Zotović"
Foto: N.N. | Robotski potpomognuta rehabilitacija u Zavodu "Dr Miroslav Zotović"

BANJALUKA - Već smo primijetili poboljšanje. Teodora se lakše oblači, bolje jede i mnogo je zadovoljnija, kazala je Danijela Zeljaja, majka trinaestogodišnje Teodore Pavlović, koja je kroz obuku uključena u rehabilitaciju putem robotike za oporavak djece sa poremećajima u kretanju, koja je u petak prezentovana u ZFMR "Dr Miroslav Zotović".

Naime, robotika koja je prezentovana u Zavodu kupljena je sredstvima prikupljenim u humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima", koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

"Dugo smo čekali ovaj dan i srećni smo što je konačno došao. Vjerujem da će Teodora mnogo napredovati uz ove aparate koje nemaju ni svi centri u Evropi, kao i uz ove divne ljude", rekla je Zeljaja.

Kristina Šakotić, devetogodišnjakinja, koja je takođe pravila korake pomoću Čika Gvozdena, kako je odmila nazvan robot za rehabilitaciju, kazala je da je na treningu već petnaestak dana.

"Igrala sam igrice i izgleda super. Nije mi naporno. Osjećam se bolje i napravila sam 244 koraka", ispričala je ova devetogodišnjakinja.

Cvijanovićeva je istakla da je načinjen iskorak u zdravstvenom sektoru RS nabavkom najsavremenije opreme za novu zdravstvenu uslugu.

"Zadovoljstvo je što ova oprema, nabavljena zajedničkim naporom i dobrom voljom institucija, naših građana i različitih donatora, među kojima je i Vlada Srbije, dobija funkciju i biće stavljena u upotrebu za najmlađe korisnike kojima je potreban ovakav medicinski tretman", poručila je Cvijanovićeva.

Naglasila je da ako ova oprema pomogne da samo jedno dijete načini pokrete koje do tada nije moglo - to znači da se sve isplatilo.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da ova robotika unapređuje zdravstvenu uslugu u cijeloj RS.

"Ovo ima dvojaki značaj, prije svega onaj društveni, gdje težimo onome čemu RS ide, a to je da omogućimo svakom djetetu da ostvari svoj puni potencijal, što ima mnogo značaja za samo dijete, a i za svakog pojedinca", kazao je Šeranić.

Pozvao je zdravstvene ustanove u RS da shodno svojim idejama i mogućnostima zajedno sa Fondom i Ministarstvom rade na poboljšanju i uvođenju što savremenijih zdravstvenih usluga u RS.

Gabriela Mirković, subspecijalista dječje fizioterapije u ZFMR "Dr Miroslav Zotović", kazala je da robotika koja je nabavljena služi za trening hoda i vraćanje funkcije ruke i šake.

"Posebna odlika ovih aparata jeste da oni u svom monitoru imaju video-igrice koje su dodatni motiv za djecu, tako da oni putem ovih aparata ponavljaju veliki broj pokreta koji konvencionalna terapija ne može da zadovolji", pojasnila je ona.

Dragan Gajić, fizioterapeut u ZFMR "Dr Miroslav Zotović", rekao je da je preliminarna obuka za rad na robotici sprovedena u Sloveniji.

"Imamo lokomat za asistirani trening hoda, a  drugi aparat zove se andago koji isto tako služi za rehabilitaciju hoda, ali on ima više funkcija, daje potporu na karlicu i može se određena kilaža oduzeti od samog pacijenta. Tako je lokomat broj jedan aparat, a poslije rehabilitacije može da dođe andago", objasnio je on.

Snježana Novaković-Bursać, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u ZFMR "Dr Miroslav Zotović", rekla je da su nabavljena četiri uređaja za oporavak djece sa poremećajima u kretanju.

Ankete za sljedeću donatorsku akciju

Prema riječima Željke Cvijanović, predsjednice RS, humanitarna akcija će i ove godine biti na praznik Djetinjci.

"Smatramo da je ovo najprimjereniji datum. Vršimo anketiranje za temu sljedeće donatorske akcije i mislim da ćemo biti opredijeljeni za posebnu uslugu - pomoć majkama i očevima kojima je potrebna cjelodnevna briga za djecu. Sačinićemo određene uslove za one koji pohađaju školu uz lične asistente ili koji su u težim stanjima, odnosno omogućiti dnevne centre", istakla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije