Zdravlje

SZO upozorava: Jedna od tri osobe koristi antibiotike koji im nisu propisani

SZO upozorava: Jedna od tri osobe koristi antibiotike koji im nisu propisani
Foto: Pixabay/gaetano28 | SZO upozorava: Jedna od tri osobe koristi antibiotike koji im nisu propisani

BANJALUKA - Jedna od tri osobe koristi antibiotike koji im nisu propisani, navodi se u istraživanju koju je uradila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) za evropskoj regiji.

Naime, samo dvije trećine osoba u 14 zemalja evropske regije SZO, koje su učestvovale u nedavnom istraživanju, su izjavile da su svoju posljednju kuru antibiotika dobile uz ljekarski recept.

Istraživanje je provedeno u Albaniji, Armeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji, Tadžikistanu, Turskoj i Uzbekistanu.

"Jedna od tri osobe je koristila antibiotike preostale od posljednjeg puta kada su im prepisani ili ih je dobila bez recepta, u apoteci ili na nekom drugom mjestu. Ovo je najmanje tri puta više nego što je to zabilježeno u zemljama Evropske Unije i Evropskog ekonomskog prostora, kako se navodi u najnovijem istraživanju urađenom među građanima Evropske unije", navode iz SZO.

Samo na području EU/EEA, više od 35.000 osoba svake godine umre kao direktna posljedica infekcija koje su postale neizlječive antibioticima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije