Zdravlje

Sa proljećem stižu i alergije, kako prepoznati simptome?

Sa proljećem stižu i alergije, kako prepoznati simptome?
Foto: Freepik/Drazen Zigic | Sa proljećem stižu i alergije, kako prepoznati simptome?

Proljeće je nastupilo, a s njim dolaze i alergije, sa kojima brojni ljudi imaju problema. Osobe koje su još odranije osjetljive na neki od alergena bi trebalo unaprijed da se upoznaju sa mjerama koje mogu smanjiti izloženost alergenu, a time i ublažiti simptome.

Šta je alergija i koje su najčešće?

Alergija je preosjetljivost odbrambenog sistema organizma na inače normalne čestice iz okoline. Alergijski simptomi mogu zahvatiti različite organe, i to kožu, sluzokožu gornjih ili donjih disajnih puteva te sluzokožu crijeva. Alergije i alergijske bolesti se nazivaju i bolestima modernog doba, jer njihova učestalost unazad više od 50 godina znatno raste na globalnom nivou.

Upravo zbog toga, potrebno je na vrijeme prepoznati alergijske simptome i pravilno pristupati tretiranju ovih stanja.

Alergeni imaju cjelogodišnji ili sezonski karakter, a u zavisnosti o kojoj vrsti alergena se radi. S obzirom na mjesto doticaja s organizmom, alergeni mogu izazvati specifične lokalne ili sistemske reakcije, koje prepoznajemo kao simptome alergije. Ako simptome izazivaju određena vrsta hrane, grinje, kućna prašina ili dlaka životinja, izloženost ovim tvarima uglavnom je prisutna cijele godine, no, sezonski alergeni, prvenstveno oni koje udišemo, počinju s prvim danima proljeća te nastavljaju svoj uticaj tokom ljeta i jeseni, zbog čega je bitno poznavati kako se oni raspodijele tokom sezone, a kako biste spriječili njihov neželjeni uticaj.

U proljeće, zbog visoke koncentracije polena u vazduhu tokom cvjetanja biljaka, najjače je izražen sezonski alergijski rinitis. To je sezonska alergijska bolest gornjih disajnih puteva i najčešći je oblik alergijske reakcije, a javlja se sezonski, uz pojavljivanje određenih vrsta polena u vazduhu. Bolest može biti udružena s drugim alergijskim bolestima, poput bronhijalne astme i atopijskog dermatitisa.

Načini prevencije alergija

Kada je riječ o alergijama i povezanim alergijskim bolestima, koje u nekim slučajevima mogu biti rizične po život, jasno je koliko je važna prevencija doticaja s alergenom, a time i razvoj alergijskih simptoma. U zavisnosti od tipa alergena, možete naučiti kako postići kontrolu alergena, prevenirati simptome i liječiti alergiju. Postoji nekoliko načina na koji se može spriječiti alergija na najčešći sezonski alergen koji se javlja s početkom proljeća, odnosno na polen, i to:

- Izbjegavanje alergena je vrlo važno, no ponekad teško izvodivo. Ukoliko nije moguće izbjeći kontakt, onda ga je potrebno smanjiti na najmanju moguću mjeru. Ako govorimo o polenu kao najčešćem sezonskom alergenu koji se javlja u proljeće, ljeto i jesen u periodu cvjetanja stabala, trava i korova, trenutno imamo na raspolaganju nekoliko sredstava pomoću kojih možete pratiti nivo polena u vazduhu te o njegovom nivou planirati dnevne aktivnosti i time konrolisati zdravlje.

- Jedna od opcija u prevenciji alergija je praćenje polena putem internetskih ili mobilnih aplikacija, koje donose informacije o koncentraciji polena pojedinih alergenih biljaka na dnevnoj bazi.

- Alergijski semafor takođe svakodnevno prikazuje kretanje koncentracije određene vrste polena na nekom području, i to mjerenjem količine polenskih zrnaca u kubnom metru atmosferskog vazduha te u skladu s tim određuje se boja alergijskog semafora (crvena, žuta, zelena).

Važno je znati da je koncentracija polena u vazduhu inače veća ujutro i u periodu vjetrovitog i sunčanog vremena te obrnuto, manja je tokom kišovitog i hladnog vremena. U skladu s tim, preporučuje se da prije izlaska iz zatvorenog prostora provjerite koncentraciju polena preko nekog od navedenih načina te, u slučaju da je koncentracija visoka, ostati u zatvorenom, ako je moguće.

Šta raditi ako ste vani?

Ako ipak morate izaći vani, onda je potrebno nositi zaštitne sunčane naočare i šešir/kapu za glavu, ograničiti boravak ili izbjegavati područja u kojima se očekuje visok nivo polena kao što su parkovi, poljoprivredna polja i slično, a posebno ujutru i predveče. Po povratku s otvorenog preporučuje se pranje kose i tuširanje kako bi se smanjio nivo polena unesenog s vana u zatvoreni prostor i time mogućnost pojave alergije.

Tokom sezone polena savjetuje se držati vrata i prozore zatvorenima, a ako se koriste klima-uređaji u zatvorenom prostoru, vodite računa o tome da je uređaj redovno i pravilno servisiran te da ima posebno prilagođen visokoefikasni filter. Preporučuje se svakodnevno tuširanje i pranje kose prije spavanja uz pranje posteljine barem jednom sedmično.

Ako je već ranije propisana terapija nekim od lijekova protiv alergije (antihistaminicima, leukotrienima, intranazalnim kortikosteroidima ili sl.) potrebno je na vrijeme započeti liječenje, i to minimalno dvije-tri sedmice prije početka sezone polenacije određenog alergena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije