Zdravlje

Šest namirnica za suzbijanje apetita

Šest namirnica za suzbijanje apetita
Foto: Pexels | Šest namirnica za suzbijanje apetita

Kao što postoje namirnice koje nas mame da ih jedemo u velikim količinama i utiču na to da neprestano budemo gladni, tako postoje i one koje mogu da obuzdaju apetit.

Nutricionisti stalno podsjećaju na većina ljudi često miješa osjećaj žeđi sa osjećajem gladi. Uz to, ako vam se jede određena vrsta hrane, to u najvećem broju slučajeva nije glad, već žudnja. Primjera radi, kad poželite da jedete grickalice, tijelo ne šalje signal da mu je potrebna hrana da bi funkcionisalo, već je vjerovatno u pitanju žudnja, tj. emocionalna glad.

Ali, i apetit i emocionalna glad mogu se ublažiti konzumiranjem pojedinih namirnica.

1. Đumbir

Ova začinska biljka ima reputaciju superhrane. Njegov karakterističan ukus čini ga popularnim u mnogim svjetskim kuhinjama.

Kad pijete čaj od đumbira ili smuti napravljen sa ovim ljutkastim korenom, on aktivira sve receptore na jeziku, što daje još jedan efekat - smanjuje osjećaj gladi. Pored toga, đumbir može povoljno da utiče na ubrzavanje metabolizma.

2. Sočivo

Iako nije posebno popularno na našim prostorima, sočivo je i te kako zdravo, što zbog visokog sadržaja vlakana, što zbog činjenice da je siromašno kalorijama. Ali, pretpostavljate i sami, ključ je u vlaknima koja se sporo razgrađuju i samim tim dugo drže sitost.

3. Ovas

Činija ovsene kaše za doručak, pomiješane sa suvim ili svježim voćem i zdravim masnoćama učiniće da ne osjećate glad barem tri-četiri sata.

Takođe, ovas je bogat vlaknima koja se sporo razgrađuju u organizmu, što povoljno utiče na nivo šećera, ali i na peristaltiku, posebno kod osoba koje imaju problema sa otežanim pražnjenjem crijeva.

4. Nana

Čaj od nane je stari narodni lijek protiv prehlade. Ali, on takođe može da utaži želju za slatkišima. Ukoliko osjetite glad, a posebno žudnju za šećerom, popijte šolju čaja od nane - ubrzo ćete osjetiti da vas ta želja napušta.

5. Ljuti začini

Papričica i/ili biber su izvanredni začini koji daju odličan ukus hrani, povoljno utiču na popravljanje cirkulacije i ujedno suzbijaju apetit. Kajenska paprika, koja je ljuća od klasične ljute papričice, može da pomogne u smanjenju osjećaja gladi, posebno ako je ne koristite često u ishrani.

6. Proteini

Oni koji praktikuju ishranu baziranu na proteinima životinjskog porijekla, sa niskim procentom ugljenih hidrata iz povrća, znaju koliko meso, mlečni proizvodi i jaja mogu da pomognu u procesu mršavljenja. Ali, proteini ujedno i obuzdavaju apetit; malo je onih koji će pojesti velike količine životinjskih proteina u toku dana.

Ipak, trebalo bi da znate da prelazak na ovakav način ishrane može da bude praćen određenim zdravstvenim komplikacijama. Zato je savjet da se prije prelaska na ishranu baziranu na proteinima obavezno konsultujete sa ljekarom.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije