Zdravlje

Stižu jagode - zašto su zdrave?

Stižu jagode - zašto su zdrave?
Foto: Pixabay | Stižu jagode - zašto su zdrave?

Neodoljiv izgled i božanstven ukus oduvijek je posebno izdvajao jagode među drugim voćkama. Međutim, pored neodoljivog ukusa, jagode imaju i brojne zdravstvene prednosti.

Bogate su vitaminima, mineralima, vlaknima i jedinjenjima sa antioksidativnim i protivupalnim svojstvima.

Kako piše "Bbcgoodfood", jagode imaju širok spektar prednosti za naše zdravlje, a ovo su top četiri.

1. Podržavaju zdravlje srca

Jagode su bogate pigmentima koji imaju zaštitni efekat. Smatra se da ovi antocijanidini imaju niz potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući prevenciju upalnih stanja i srčanih oboljenja.

2. Mogu da regulišu šećer u krvi

Konzumiranje jagoda usporava varenje glukoze i smanjuje upotrebu insulina, posebno kada se jedu uz obrok sa visokim sadržajem ugljenih hidrata.

3. Pomažu onima sa dijabetesom tipa 2

Jagode sadrže zaštitna biljna jedinjenja koja se zovu polifenoli, od kojih se za dva - elaginska kiselina i elagitanini - pokazalo da pomažu u upravljanju nekim od efekata dijabetesa tipa 2. Međutim, potrebno je više istraživanja na ovu temu.

4. Kontrola težine

Jagode imaju nizak glikemijski indeks i kao takve pomažu u umjerenom oslobađanju šećera u krvi. Studije sugerišu da ishrana sa puno namirnica sa niskim indeksom može biti korisna za kontrolu težine i za smanjenje učestalosti bolesti povezanih sa gojaznošću.

Da li su jagode bezbjedne za sve?

Iako većina nas može da uživa u jagodama bez problema, one su čest alergen, posebno za djecu. Ako imate alergije na polen breze ili jabuke, veća je vjerovatnoća da ćete razviti sekundarnu alergiju na jagode. Jagode, uključujući jabuke, breskve, avokado i borovnice, sadrže prirodne hemikalije koje se nazivaju salicilati.

Neki ljudi su osjetljivi na ova jedinjenja i mogu da dožive alergijsku reakciju, uključujući osip na koži i otok. Jagode takođe sadrže goitrogene, jedinjenja koja mogu da ometaju funkciju štitaste žlijezde.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije