Zdravlje

Sve što je slatko ne mora nužno biti i nezdravo

Sve što je slatko ne mora nužno biti i nezdravo
Foto: N.N. | Sve što je slatko ne mora nužno biti i nezdravo

Nije iznenađenje da je svakodnevno konzumiranje voća i povrća dobro za zdravlje. No studija objavljena u martu 2021. godine naglašava da pet porcija voća i povrća dnevno može smanjiti rizik od smrti.

Uključivanje voća i povrća u ishranu izuzetno je korisno za smanjenje ukupne upale i oksidacije u tijelu te za poboljšanje zdravlja crijevne flore, što dovodi do poboljšanja ukupnog zdravlja i dobrog stanja organizma.

Takođe, upravo ovom kombinacijom lako se mogu ukloniti štetna djelovanja aditiva i zaslađivača koja se nalaze u prerađenoj hrani.

Štetnost šećera više nije potrebno naglašavati. No, potrebno je upozoriti na štetno djelovanje umjetnih zaslađivača poput aspartama i mnogih drugih koji se koriste u prehrambenoj industriji. Činjenica da su različiti hemijski aditivi i sintetička sladila dopušteni za upotrebu, nažalost, ne znači da su oni sigurni za konzumaciju.

Ipak, sve što je slatko ne mora nužno biti i nezdravo. U prirodi ima slatkih okusa, pa ih samo treba prepoznati i pametno iskoristiti.

Na primjer, svaki početak dana zahtijeva mali booster, odnosno podizač energije. Najbolja verzija ranog podizača energije nakon buđenja je voćni šećer, odnosno voće. Osim što osvježava, dan započinjete riznicom vitamina, minerala i vlakana, čija je zadaća da malo podignu sistem i pokrenu probavni trakt.

Ograničavanje unosa namirnica bogatih šećerom dobro je za liniju, posebno ako pokušavate da smršate.

Međutim, postoje i drugi još bolji razlozi zbog kojih bi trebalo reći zbogom dodanom šećeru, poput činjenica da ćete na taj način smanjiti rizik od srčanih bolesti, sniziti visoki krvni pritisak, spriječiti dijabetes tip 2, pomoći svom oralnom zdravlju i održavati zdravu težinu.

Kad omiljene nezdrave poslastice zamijenite zdravijim opcijama poput voća i povrća, moći ćete da apsorbujete više hranljivih sastojaka koji mogu da vam pomognu na putu do boljeg ukupnog zdravlja.

Dobar primjer za očuvanje zdravlja su sokovi koji ne sadrže dodani šećer, umjetna bojila, umjetne arome, konzervanse i sadrže stoodstotni udio voća, poput Juicy sokova.

Prirodni sokovi su višestruko korisni i mogu da pomognu da se organizam lakše izbori sa svim izazovima. Samo dvije do tri čaše dnevno podići će nivo vitamina i minerala pred sezonu gripa i prehlada, a istraživači su otkrili i da je konzumiranje pet porcija voća i povrća rezultovalo manjim rizikom od smrti. Ovaj niži rizik posebno je povezan sa dvije dnevne porcije voća i tri porcije povrća.

Iako stručnjaci preporučuju da se voće i povrće jedu konstantno, istraživači su u najnovijoj studiji pokušali detaljnije proučiti optimalnu količinu kojoj treba svakodnevno težiti u prevenciji bolesti.

Hrana koja je pokazala posebnu korist uključuje:

*Zeleno lisnato povrće

*Neskrobno povrće

*Krstasto povrće (poput brokule i karfiola)

*Agrumi (poput narandže)

*Voće i povrće bogato vitaminom C (poput jagoda i kivija)

*Voće i povrće bogato beta karotenom (poput mrkve)

Iako se napominje da neskrobno povrće ima posebnu korist, postoje izuzeci.

Na primjer, krompir i stoodstotni sok od narandže dva su prirodna izvora kalijuma, što doprinosi nižem krvnom pritisku. Uz to krompir i određeni sokovi, poput soka od paradajza, takođe daju više hranjivih sastojaka od mnogih drugih vrsta povrća te mogu pomoći ljudima da zadovolje prehrambene potrebe.

Hrana nas gradi i mijenja

"Sve što putem hrane unosimo u organizam, gradi nas i mijenja, a o tome šta smo unijeli zavisi naša snaga, naše zdravlje i naš život", Hipokratova je tvrdnja s kojom su saglasni i današnji svjetski stručnjaci za prehranu i zdravlje.

Poznato je da su voće i povrće najbolji prijatelji zdravlja, no u praksi smo skloni to zanemariti, a glad i žeđ utaživati nezdravim namirnicama poput brze hrane i gaziranih napitaka te posegnuti za hranom koja sadrži dodane šećere.

Međutim, od ključnog je značaja izbjegavanje hrane s većim procentom dodanog šećera, jer ove namirnice imaju nula odsto hranjivih tvari. Unos prirodnih šećera u njihovom prirodnom izvoru, poput cjelovitog voća i povrća, ali i 100% voćnih sokova su u sinergijskom odnosu sa drugim sastavnicama poput dijetalnih vlakana, vitamina i mineralnih tvari, ali i vode koji redom doprinose boljem metaboličkom iskorištavanju ovih šećera.

Konzumacijom mješavina 100% voćnih sokova poput Juicy sokova ne dolazi do naglih oscilacija šećera u krvi te neadekvatnog metabolizma energije.

Neophodno je da svakodnevno ojačavate imunitet, a to je najbolje učiniti pravilnim izborom hrane. Najbolja rješenja dolaze upravo iz prirode, koja daje plodove bogate vitaminom C, antioksidansima poput kvercetina te beta glukana.

Od posebne je važnosti naučiti najmlađe o svim prednostima konzumiranja voća i povrća, jer će navike stečene od malih nogu prenijeti u svoje odrastanje.

Šta ovo znači za vas

Dnevni unos nekoliko obroka voća i povrća je praksa koja može imati dubok uticaj na vaše cjelokupno zdravlje. Započnite s laganim dodavanjem više voća i povrća u svoju prehranu i planiranjem obroka. Ponavljanjem ovih praksi na kraju možete učiniti pet porcija dnevno dijelom svoje svakodnevice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije