Zdravlje

Tri narodna recepta za oporavak štitne žlijezde

Tri narodna recepta za oporavak štitne žlijezde
Foto: Pixabay | Tri narodna recepta za oporavak štitne žlijezde
N.N.

Najčešće oboljenje štitne žlijezde na našim prostorima kod žena su najprije hronični tireoiditisi koji podrazumijeva neinfektivne, autoimune upale uzrokovane poremećenim odgovorom našeg imunog sistema, potom ciste na štitnim žlijezdama, slijedi uvećana štitna žlijezda zbog prisustva nodusa-čvorića, uvećanje štitne žlijezde i na posljednjem mjestu po učestalosti, karcinom štitne žlijezde, koja zbog ozbiljnosti oboljenja zaslužuje posebnu pažnju i pravovremeno reagovanje ljekarskog tima.

Donosimo vam tri narodna preparata za liječenje oboljenja štitne žlijezde.

Terapija selenom

Selen služi kao antioksidans. Potreban je za funkcionisanje štitne žlijezde odnosno za imuni sistem. Istraživanja su ustanovila da su osobe sa niskim nivoom selena podložniji razvoju oboljenja.

Pobrinite se da unesete dovoljno selena u svoju ishranu. Najviše selena ima u pivskom kvascu i pšeničnim klicama, puteru, žumancu, soji, ribi, bakalaru i tuni, morskim plodovima, belom luku, džigerici, suncokretovom semenu. Najbogatiji selenom je brazilski orah.

Adaptogen suplementi

Povećan nivo kortizola i hronični stres štetno utiču na vaš organizam. Kada kortizol postane visok dolazi do povećanja krvnog pritiska i probavnih smetnji. Adoptogeni su jedinstvena klasa ljekovitog bilja koje pomaže u ravnoteži, obnovi i zaštiti tela.

Najpoznatiji adoptogen je ginseng – Žen šen, koji poboljšava mentalne performanse i sposobnost podnošenja stresa, zatim bosiljak, gljiva cordyceps, astragalus koren.

Srdačica za hipertireozu

Biljka srdačica je prirodan beta-blokator i može da pomogne u kontrolisanju tahikardije. Efikasna je u liječenju hipertireoze, gdje smanjuje količinu proizvedenih hormona. Koristite ovu biljku redovno i ublažićete sve simptome hipertireoze. Korišćenje srdačice se ne preporučuje ako uzimate sedative, jer ispoljava blago sedativno dejstvo.

Pola kašičice sušene srdačice sipajte u 200 mililitara ključale vode. Sklonite sa vatre i ostavite da biljka pusti aromu i ljekovite materije u vodu. Procijedite čaj i pustite da se ohladi na sobnoj temperature pre konzumiranja. Pijte po jednu šolju tri puta dnevno.

(novosti.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije