Zdravlje

Pratite nas na Google news

Umor stvara kilograme

Umor stvara kilograme
Foto: N.N. | Umor stvara kilograme
N.N.

Ukoliko ste cijelu noć ostali budni ili ste loše spavali, sljedećeg jutra ćete osjećati malaksalost. Kada tijelo ne dobija dovoljnu količinu odmora, u njemu se javlja želja za ugljikohidratima. Ovo se prvenstveno javlja kao potreba da se podigne energija koja je u tom trenutku u padu.

Taj energetski dodatak trajaće samo 30 do 45 minuta, nakon čega ćete ponovo potonuti.

Nedostatak sna uzrokuje stres koji takođe izaziva želju za slatkišima. Kako naučnici objašnjavaju - kada ste pod stresom, vaše tijelo pokušava proizvesti serotonin koji bi vas smirio.

Stvaranje kilograma

Nedostatak sna će vas debljati čak i ukoliko se zdravo hranite, jer tada vaše tijelo teško balansira hormone. Kada su hormoni za apetit u disbalansu, vaš metabolizam se usporava, a vaš apetit povećava. Nauka kaže da oni koji imaju problema s nedostatkom sna unesu i do 300 kalorija viška dnevno. Oni koji spavaju samo dva sata dnevno dobiju do kilogram tokom sedam dana.

Krug se nastavlja

Kada uđete u rutinu nespavanja, teško vam je vratiti se na prvobitno stanje. Iako počinjete češće spavati, nestabilnost organizma se nastavlja kao i stres i nezadovoljstvo, a nezdrave navike su i dalje tu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije