Zdravlje

Veći broj zaražene djece, ali kraća hospitalizacija

Veći broj zaražene djece, ali kraća hospitalizacija
Foto: Arhiva, Anadolija | Kliničke slike djece blage, sa karakterističnim simptomima kao što su povišena tjelesna temperatura, proliv i povraćanje

BANJALUKA - Novi soj omikron uticao je i na povećanje broja djece koja su zaražena virusom korona, ali slično kao i kod odraslih, ovaj soj prati blaža klinička slika te je značajno skraćeno trajanje hospitalizacije mališana.

Potvrdili su ovo za "Nezavisne novine" specijalisti pedijatrije, koji naglašavaju da početkom nove školske godine očekuju dalji rast broja zaražene djece.

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS), kazao je da se trenutno na liječenju nalazi pet mališana koji su oboljeli od kovida-19.

"Došlo je do porasta broja djece oboljele od ovog oblika virusa korona. Mi svakodnevno na liječenju imamo između petoro i desetoro hospitalizovane djece. U utorak smo imali desetoro djece, ali smo dio njih otpustili kući", rekao je Mirošljević za "Nezavisne novine".

Dodao je da su kliničke slike djece blage, sa karakterističnim simptomima kao što su povišena tjelesna temperatura, proliv i povraćanje.

"Hospitalizacije su kratke i traju maksimalno od tri do pet dana. Možemo zasad biti zadovoljni time kako su djeca završila svoj tretman na UKC-u", kazao je Mirošljević, navodeći da je liječenje djece oboljele od ranijih sojeva ovog virusa duže trajalo i povremeno je zahtijevalo kiseoničku podršku. Dodao je da se djeca sada uglavnom hospitalizuju zbog simptoma koje imaju, jer povraćaju i imaju proliv.

"Zbog toga moramo da pratimo metabolički elektrolitni status i to je jedan od glavnih razloga hospitalizacije. Većina djece koja dolaze kod nas, a imaju koronu su djeca koja mogu da se liječe u kućnim uslovima. Kao takve mi ih vraćamo kući da bolest prođe u krugu porodice, jer svaka hospitalizacija za djecu je stres, a i ne samo za njih, već i za roditelje", rekao je Mirošljević, dodajući da djeca nakon povratka kući na kontrole idu kod porodičnog ljekara i svojih pedijatara.

Da se s početkom nove školske godine očekuje i veći broj zaražene djece, potvrdio je Mirošljević, jer kako je naveo, mnoga djeca su asimptomatski prenosioci virusa.

"Mislim da ćemo imati porast broja zaražene djece, ali to je neminovnost koja se dešava u trenutnoj epidemiološkoj situaciji i moramo se izboriti s tim", zaključio je Mirošljević.

Da je povećan broj oboljele djece primijećen i na primarnom nivou zdravstvene zaštite, za "Nezavisne novine" potvrdila je Milka Ćojanović, specijalista pedijatrije u Domu zdravlja u Banjaluci, koja je istakla da je evidentna blaža klinička slika kod mališana.

"Djeca su i ranije sojeve dosta dobro podnosila, ali je problem to što se ovaj soj vrlo brzo širi i ima kraću inkubaciju, iz tog razloga imamo veći broj djece koja se javljaju sa kovidom-19", rekla je Ćojanovićeva. Dodala je da većina slučajeva kovida-19 kod mališana trenutno prođe bez upotrebe antibiotika.

"S obzirom na to da je period inkubacije kraći, sigurno je da će se broj oboljele djece školskog uzrasta povećati sada s početkom nove školske godine", kazala je Ćojanovićeva, dodajući da ipak ohrabruje to što ovaj soj predstavlja blažu formu virusa korona.

Branislav Lolić, pedijatar i dječji pulmolog, za "Nezavisne novine" kazao je da omikron soj kod djece izaziva respiratornu simptomatologiju te da kod ovog soja nije primijećen gubitak čula mirisa i okusa.

"Gotovo se izvjesno može očekivati da s početkom drugog polugodišta poraste broj zaražene djece, ali se nadamo da je ovaj soj završni udar, gdje će se većina inficirati prirodnim putem, a na proljeće da imamo smirivanje pandemije", naveo je Lolić. Dodao je da je primjetno da su roditelji dosta opušteniji u pristupu prema virusu korona.

"Mislim da je ona početna pažnja i pristup pandemiji, kako djece, tako i roditelja popustila. Nisam pristalica prirodnog, spontanog zaražavanja, jer se nikada ne zna kako će se bolest ponašati. Zato mislim da svi treba da nađemo snage da se pridržavamo mjera, kao što su nošenje maski, držanje distance i korištenje dezinficijensa", zaključio je Lolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije