Zdravlje

Vrijeme je za detoks

Vrijeme je za detoks
Foto: N.N. | Vrijeme je za detoks

Period poslije praznika je borba protiv viška kilograma, čak i većini onih koji nikada nemaju problema s kilažom. Praznici su najkritičniji period kada je u pitanju vitka linija, ali i zdravlje organizma.

Malo ko može da odoli bogatoj trpezi, pečenju, tortama ili piću, tako da nakon praznika stiže osvješćenje vođeno grižom savjesti i pokušajima da svoje tijelo vrate u fazu prije praznične euforije.

Vrijeme nakon praznika je pravo vrijeme za čišćenje organizma, u čemu mnogo mogu pomoći detoks pića.

Zahvaljujući njima možete izbaciti sve nezdravo iz organizma i smanjiti osjećaj nadutosti i težine.

Voda

Na prvom mjestu pića za čišćenje organizma nutricionista je voda. 

"Ne štedite na vodi, pijte je obilato. Držite flašu vode na svakom uglu, na radnom stolu", savjetuju nutricionisti. 

Dodaju da u svaku flašu treba nasuti nekoliko kapi limuna, a ako neko više voli može ponekad popiti i čašu mineralne gazirane vode.

Voćna turšija

Voćna turšija priprema se od šumskih plodova i divljeg voća. Ovaj eliksir mladosti naših predaka ubrzava metabolizam, jača imunitet i jedan je od najboljih prirodnih lijekova protiv mamurluka.

Bogata je vitaminom C i antioksidantima, zbog čega spada među najvažnije napitke zimi jer štiti od gripa i prehlada.

Zeleni smoothie

Smoothie koji sadrži špinat, zelenu salatu, raštiku ili drugi zeleniš odličan je za detoks. Ovo je samo jedan od sjajnih recepata za čišćenje organizma koji će pomoći da toksini budu kao rukom odneseni:

Sastojci:

  • šaka mladog špinata
  • 2 jabuke
  • 1 banana
  • 3 kriške ananasa
  • 1 kašičica svježe naribanog đumbira
  • ½ iscijeđenog limuna ili limete
  • kurkume po želji
  • 1 do 1,5 dl vode

Priprema: 

Sve sastojke treba dobro izmiješati u blenderu i uživati u napitku koji čisti organizam. 

Smoothie od banane i kikirikija

Još jedan ukusan i zdrav napitak koji je vrlo jednostavno napraviti je i smoothie od banane i kikirikija. Ovaj napitak može zamijeniti doručak ili poslužiti kao ukusan međuobrok.

Sastojci: 

  • 2 banane
  • 2 šolje mlijeka
  • pola šolje maslaca od kikirikija
  • 2 čajne kašičice meda

Priprema:

Sve sastojke treba ubaciti u blender i miksati dok se ne pretvore u ukusan napitak.

Kokosova voda

Kokosova voda je jako zdravo piće, koje će očistiti organizam i vratiti izgubljenu snagu. Odlična je nakon dehidracije, osvježava i puna je kalijuma.

Koristi se od davnina za izbacivanje viška vode iz organizma, kod detoksikacije i za čišćenje bubrega. 

Sastojci:

  • 1 l vode
  • 250 g kokosovog brašna

Priprema:

Zagrijte vodu, ali ne dozvolite da proključa. Naspite je u blender i dodajte kokosovo brašno. Ako u blender ne stane ova količina vode, podijelite oba sastojka na dva dijela, pa kokosovu vodu pripremite u dva puta. Miksajte dok ne postane kremasto. Kada je gotovo, tekućinu procijedite kroz cjediljku, pa kroz gazu kako biste je očistili od preostalih komadića kokosa.

Odmah nakon pripreme kokosova voda se može piti, a u frižideru se može čuvati najviše tri - četiri dana.

Čaj od maslačka

Čaj od sušenog korijena maslačka preporučuju mnogi nutricionisti kao odličan diuretski napitak. Detoksikacijski djeluje na jetru i bubrege, a podstiče i izlučivanje sline i želučanog soka. Takođe, pospješuje rad želuca, crijeva i gušterače.

Čaj je najbolje u okviru detoksa piti po dvije šolje na dan u trajanju od tri sedmice. Osim čaja od maslačka za detoks su odlični i čaj od mente i zeleni čaj.

Priprema: 

Čaj od maslačka priprema se tako što se velika kašika sušenog korijena čaja prelije sa 400 ml vode. Kuva se 15 minuta, skloni s vatre, poklopiti i ostaviti 15 minuta.

Nakon toga treba ga procijediti i piti u malim gutljajima pola sata prije jela. 

 

Top pet savjeta 

Nakon praznika i prejedanja bitno je pridržavati se i savjeta nutricionista pomoću kojih će i oni najlabilniji zaboraviti na slatka iskušenja kojima nisu mogli odoljeti tokom ovog perioda.

Napravite plan

Odlučite koji tip detoksa želite da radite. Bez obzira na koji način želite da očistite organizam, bitno je da napravite plan kojeg ćete se držati. Pored toga, važno je da svakodnevno unosite velike količine vode.

Budite kući nekoliko dana

Kada počnete detoks organizma, najbolje je da što više vremena provodite kod kuće i da spavate što je više moguće. Tijelo izbacuje toksine, tako da je prije svega bitno da ga poštedite i da bez potrebe potrošite energiju. Kada ste vani, povećava se broj iskušenja, a samo par dana u kući pomoći će vam da se povratite.

Sklonite sve ostatke hrane i pića

Najjednostavniji način je da nakon praznika iz kuće izbacite sve ostatke hrane i pića. Poslije  toga neće biti ničega što će moći da vas mami, a i mnogo je lakše kada nije pred vama.

Koristite organske namirnice

Za vrijeme detoks faze treba da obezbijedite što veću količinu organske hrane. U slučaju da kupite voće, povrće prskano pesticidima i drugim hemikalijama, dobro ga očistite prije pripreme obroka.

Vježbajte ujutro

Svako jutro treba da uradite lagane vežbe istezanja i disanja, čime ćete omogućiti organizmu veću količinu kiseonika. Joga je takođe odlična za pročišćenje organizma. Uz vježbe možete pustiti i laganu muziku koja će vam pomoći da se opustite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije