Zdravlje

Zašto osjećate vrtoglavicu kada ujutru ustajete iz kreveta?

Zašto osjećate vrtoglavicu kada ujutru ustajete iz kreveta?
Foto: Shutterstock | Zašto osjećate vrtoglavicu kada ujutru ustajete iz kreveta?

Jutra mogu biti teška. Bez obzira na to da li ste odložili prva tri alarma, borite se sa mamurlukom ili jednostavno ne želite da napustite udoban komfor svog kreveta, posljednja stvar koja vam treba je da se osjećate neuravnoteženo ili vrtoglavo kada vam stopala konačno dotaknu pod. Ali, zašto vam se ponekad vrti u glavi kada se probudite?

Taj osjećaj vrtoglavice ili stanja van ravnoteže koji imate ujutru može se desiti iz različitih razloga. Ali taj osećaj dezorijentacije ujutru ne mora dugo da traje, u stvari, ne bi trebalo. Andrea Paul, medicinski savetnik, opisuje ovaj osećaj kao privremeno oštećenje orijentacije. Na sreću, obično ne treba dugo da osoba povrati osećaj ravnoteže.

Ali ako imate dugotrajne ili česte vrtoglavice kada se probudite, važno je da shvatite šta ih može uzrokovati.

Dehidrirani ste

Najčešći uzrok vrtoglavice, posebno ujutru, jeste dehidratacija, objašnjava dr Danijel Bojer sa Far instituta.

"Nedostatak dovoljno tečnosti u vašem telu može potisnuti pravilno funkcionisanje vašeg mozga i dovesti do vrtoglavice odmah nakon ustajanja iz kreveta ujutru. Dehidratacija može nastati kao rezultat konzumiranja alkohola u kasnim noćnim satima, kao i osnovnih stanja poput visokog šećera u krvi", kaže Bojer.

"Dehidratacija se takođe može desiti ako radite u vrućim uslovima, znojite se ili ne pijete puno vode tokom dana", kaže nutricionistkinja Šona Hečer.

Imate apneju u snu

Apneja u snu je poremećaj spavanja koji uzrokuje nepravilno disanje tokom noći, što može dovesti do vrtoglavice ujutru, objašnjava dr Bojer. Drugi uobičajeni simptomi apneje u snu uključuju glasno hrkanje, pospanost tokom dana i jutarnje glavobolje. Ako mislite da imate apneju u snu, obratite se svom ljekaru ili specijalisti za spavanje koji vam može pomoći da procijeni vaše simptome i preporuči najbolji plan lečenja.

Jutarnja vrtoglavica takođe može biti uzrokovana niskim nivoom šećera u krvi, takođe poznatom kao hipoglikemija, kaže dr Bojer. Dok se nivo šećera u krvi najčešće primećuje kod ljudi sa dijabetesom, svako može da doživi hipoglikemiju, posebno ako je dugo bio bez hrane. Ipak, ako ste zabrinuti, vredi razgovarati sa svojim lekarom.

Vaš krvni pritisak je nizak

Nizak krvni pritisak ili brza promjena krvnog pritiska je još jedan čest uzrok jutarnje vrtoglavice.

"Brzo ustajanje često izaziva privremeni pad krvnog pritiska koji povećava rizik od nesvjestice", kaže dr Pol.

Ona preporučuje da polako ustanete iz kreveta, postepeno prelazite od ležanja, do sjedenja, a zatim stajanja - da biste spriječili nagli pad krvnog pritiska. Međutim, ako se ovo dešava često, to može biti znak značajnijeg problema sa vašim krvnim pritiskom, nešto o čemu treba da pričate sa lekarom.

Uzimate novi lijek

Dr Bojer dodaje da određeni lijekovi, kao što su antidepresivi, antiinflamatorni lijekovi, anestetici i kontraceptivi, mogu da izazovu vrtoglavicu kao neželjeni efekat. Svaki put kada počnete da uzimate novi lijek, obavezno razgovarajte sa svojim ljekarom ili farmaceutom o tome šta možete da očekujete - i proverite kod svog ljekara ako neželjeni efekti postanu preveliki.

Kako se osloboditi vrtoglavice nakon buđenja

Suočimo se s tim, vrtoglavica nije način da započnete dan. Na sreću, postoje koraci koje možete preduzeti da biste pronašli olakšanje. Sva tri stručnjaka preporučuju da ostanete hidrirani, to znači da pijete vodu čak i kada niste žedni, kaže dr Bojer i da ograničite alkohol i kofein. Kofein može da ograniči protok krvi i izazove da se osjećate još više vrtoglavo, objašnjava dr Hačer, iako vaša sopstvena tolerancija na kafu može varirati.

Dr Pol takođe preporučuje pronalaženje načina za smanjenje stresa, jer se anksioznost ponekad može manifestovati fizičkim simptomima poput vrtoglavice.

"Mozak proizvodi hemikalije koje utiču na kardiovaskularni sistem tokom stresa. Ovi hormoni izazivaju vrtoglavicu sužavanjem krvnih sudova", kaže dr Pol. Ako ste preduzeli ove korake, a ujutru se još uvijek osjećate pospano, važno je da se konsultujete sa svojim ljekarom, koji vam može pomoći da isključite ozbiljnije osnovno stanje, piše "Popsugar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije