Zdravlje

Znakovi da ne pijete dovoljno vode

Znakovi da ne pijete dovoljno vode
Foto: Unsplash/engin akyurt | Znakovi da ne pijete dovoljno vode
N.N.

Unošenje dovoljnih količina tečnosti od velike je važnosti za cijeli organizam. Predstavljamo vam devet znakova koji pokazuju da ne unosite dovoljno vode.

U trenutku kada osjetite žeđ, već ste dehidrirali.

Zato nemojte da čekate posljednji trenutak da odete po čašu vode, nego se pobrinite da odmah nadoknadite izgubljenu tečnost, pogotovo ukoliko se bavite nekom fizičkom aktivnošću.

Suva koža

Još su nas u školi učili da je koža naš najveći organ. S obzirom na tu činjenicu - treba mu i mnogo vode. Jedan od prvih znakova potpune dehidracije jeste i isušena i nadražena koža, koja može da dovede do ozbiljnih problema za cijeli organiizam. Smanjeni unos vode znači i smanjenu mogućnost da se tijelo znoji, a samim tim da izbaci i nagomilane toksine.

Suva usna duplja

Suvoća jezika, usana i usne šupljine najočigledniji je znak žeđi. Ako su nam usta suva, tijelo nam je već dehidriralo.

Tamnija boja urina

Veći unos tečnosti znači i bistriju mokraću. Ako vam je mokraća tamnije boje, to znači da bi trebalo da uzimate više vode.

Ne osjećate potrebu za mokrenjem

U slučaju da ne osjećate potrebu za mokrenjem, pijete premalo vode.

Gorušica

Samo jedan od znakova prevelike količine kiseline u želucu kao posljedice nedostatka vode jeste i pojava gorušice.

Napadi gladi

Ne možete da zaspite i stalno mislite na onaj komad torte u frižideru? Ukoliko usred noći osjetite napad gladi, budite sigurni da ste dehidrirali. Naime, konzumacija hrane bez odgovarajuće hidracije usporava metabolizam i podstiče stvaranje masnih zaliha na tijelu. Zaboravite tortu i radije popijte čašu vode.

Umor

Dovoljno ste spavali, a svejedno osjećate umor? Prisjetite se koliko ste čaša vode uopšte popili. Pri nedostatku vode u tijelu, javljaju se letargija i umor.

Suve oči

Suve i crvene oči siguran su znak dehidracije tijela. Nemogućnost vlaženja očiju posebno će stvoriti probleme osobama koje nose kontaktna sočiva.

Trenje kostiju

Čak 80 odsto vode sadrže hrskavica i diskovi. Ukoliko želite da spriječite neugodno trenje kostiju prilikom skakanja, vježbanja i trčanja, pijte dovoljno vode.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije