Život

Imaju mali muzej u podrumu

Imaju mali muzej  u podrumu
Imaju mali muzej u podrumu

Hasan i Velida Bačić iz sanskog sela Vrše godinama sakupljaju stare predmete koje su nekada naši stari koristili u domaćinstvima.

Njihov mali muzej, smješten u podrumu porodične kuće, podsjetnik je na vrijeme kako se nekada živjelo na ovim prostorima. Bačići kažu kako već dugo vremena, na razne načine, prikupljaju stare predmete i imaju ih već toliko da su formirali respektabilnu zbirku, a nekih od antikviteta koje posjeduju ne bi se postidjeli ni pravi muzeji. Za sve posjetioce koji žele vidjeti eksponate vrata su u svako doba otvorena i članovi porodice su ponosni na sve što su prikupili.

"Sve je počelo tako što smo naslijedili dosta starih predmeta, a nakon toga smo ih počeli i sakupljati. Prvo smo krenuli od starog posuđa, glinenih i keramičkih posuda, sadžaka, a zatim smo počeli sakupljati i druge predmete. Vremenom smo zavoljeli ovaj hobi, koji nam se uvukao pod kožu ", kaže nam Velida Bačić.

Dodaje kako je teško nešto izdvojiti iz bogate kolekcije, ali da se očuvanošću ističu stare turske sablje i noževi, kao i jedan medaljon iz 16. vijeka koji potiče iz Rusije, a Bačići su ga sasvim slučajno kupili na buvljoj pijaci u Banjaluci.

Sem toga, u zbirci se nalazi i stari drveni plug kojim se nekada oralo, pribor za preradu i obradu vune, stare pegle na žar, orijentalna sofra i brojni drugi predmeti.

Bačići imaju namjeru da prošire prostor u kojem se sada nalazi njihova privatna muzejska zbirka, kako bi mogli smjestiti eksponate koje namjeravaju nabaviti u budućnosti. Kolekcija predmeta koje posjeduju uspomena je na prošlost i način života kojim su živjeli naši preci, a oni će nastaviti sakupljati stare predmete i tako ih sačuvati od zaborava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije