Život

Istorijski susret potomaka Gavrila Principa i Franca Ferdinanda

Istorijski susret potomaka Gavrila Principa i Franca Ferdinanda
Foto: Ilustracija | Istorijski susret potomaka Gavrila Principa i Franca Ferdinanda

GRAC - Dok su se svjetski lideri okupili u Parizu na obilježavanju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, dvoje ljudi našlo se u Gracu kako bi obilježili atentat koji je bio povod za njegov početak.

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franca Ferdinanda i Branislav Princip, potomak rođaka Gavrila Principa pružili su ruke u sklopu događaja nazvanog "Rukovanje za mir", prenijela je Hina.

"Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan", rekao je organizator, austrijski umjetnik Igor Petković.

On je u Gracu organizovao niz kulturnih događanja povodom stote godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dvije porodice koje su bile direktno upletene u njegov početak.

Gavrilo Princip ubio je austrijskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine.

Mjesec dana kasnije Austro-Ugarska je proglasila rat Srbiji čime je otpočeo Prvi svjetski rat i na kraju završio raspadom Habsburškog carstva.

Sto godina kasnije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Arsteten, gdje su Franc Ferdinand i Sofija sahranjeni, a Branislav Princip se u Srbiji bavi filmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije