Život

Kad plače, beba zapravo priča

Kad plače, beba zapravo priča
Foto: Pixabay | Kad plače, beba zapravo priča

Nakon što je prošla traumu rođenja, beba se pokušava izboriti s navalom poticaja. Ne zaboravite da jedini način na koji beba zna komunicirati s vama jeste plač. S bebom možete komunicirati glasom ili dodirom.

Sve bebe vole biti u naručju svoje mame, da ih miluje, ljubi, mazi, masira i ljuška. Prema tome, ne uskraćujte bebi ljubav, jer joj nije lako naviknuti se na ovaj svijet.

Oni imaju oči samo za vas

Vid novorođene bebe je mutan. Pošto je razdaljina od oko 30 centimetara ona na kojoj beba vidi, ona može vidjeti vaš lik samo kada je držite blizu sebe.

Naučnici su dokazali da novorođene bebe više vole vidjeti ljudski lik od bilo čega drugog. Prema tome, dajte im mogućnosti da vas gledaju s male udaljenosti, kako bi brže i lakše zapamtile vaš lik.

Učenje počinje odmah

Možda ćete primijetiti kratke vremenske intervale kada je novorođenče izrazito mirno. Ovo je pravo vrijeme za učenje. Koristite ove periode da se bolje upoznate sa svojom bebom - pričajte joj, pokazujte razne stvari, obiđite kuću pokazujući joj slike na zidovima.

Ali, ukoliko sve to radite, a beba izgleda nezainteresirano, kao da vas i ne primjećuje, nemojte navaljivati. Možda je samo pospana ili je prešla u fazu aktivne opreznosti (kada "radi" na novim psihičkim trikovima).

Čak i ovako rano bebe mogu raspoznavati likove i gestikulirati intiutivno - ponekad ih čak i imitirati. Dajte šansu bebi da imitira vaš izraz lica tako što ćete joj se primaći i rugati (isplaziti jezik) ili dići i spustiti obrve nekoliko puta.

Zatim to ponovite, pa dajte bebi malo vremena da ponovi ono što ste uradili. Čak i ako vas ne može imitirati, vjerujte da nije daleko od toga - i da uči.

Igra novorođenčeta

Razne igračke s jakim kontrastom boja i knjige sa slikama beba privući će pažnju novorođenčeta. Takođe, pažnju će mu privući i njegov odraz u ogledalu, tako da možete pored njega staviti nelomljivo staklo ili ga držati u krilu dok se fenirate ili slično.

Mnoge igračke koje su zanimljive bebi, koje se njišu iznad kreveca i sviraju, mogu pomoći u usavršavanju koordinacije pokreta ruke, šake i prstiju, a i ležanje u krevecu učiniće znatno zanimljivijim.

Prvih nekoliko mjeseci beba neće pomjerati ruke u namjeri da dohvati određeni predmet, to dolazi kasnije, nakon dva mjeseca.

Svaka beba je nešto posebno

Svaka beba je jedinstvena i što se tiče psihičkog razvoja, svaka se sreće s određenim psihičkim prekretnicama kada za to dođe vrijeme, a razni "vodiči" kroz razvoj bebe mogu vam reći samo šta vaša beba ima potencijala da dostigne - ako ne odmah, onda uskoro.

Ako je rođena prije vremena

Ukoliko je beba rođena prije vremena, imajte na umu da će joj gotovo uvijek trebati više vremena da uradi nešto što njeni vršnjaci već mogu. Ljekari generalno procjenjuju razvoj prerano rođenog djeteta od vremena kada je trebalo biti rođeno regularno i ocjenjuju njegov razvoj prema tome.

(bebe.avaz.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije