Život

Kameni monoliti kraj Bosanskog Petrovca kriju drevne tajne

Kameni monoliti kraj Bosanskog Petrovca kriju drevne tajne
Foto: N.N. | Kameni monoliti kraj Bosanskog Petrovca kriju drevne tajne

BOSANSKI PETROVAC - Na omanjem uzvišenju, koje se nalazi uz sami magistralni put koji vodi u Bosanski Petrovac, nalaze se zanimljivi kameni monoliti koji oduvijek potiču maštu ljudi koji žive na ovim prostorima.

Nekada u prošlosti oni su bili uspravljeni, ali se zbog uticaja vremena i prirodnih nepogoda značajan broj njih porušio ili prelomio, a neke je uništila i ljudska ruka. Danas je teško utvrditi koliko ih je ukupno bilo, a ne postoje ni podaci da je ovaj lokalitet ikada bio predmet ozbiljnih arheoloških proučavanja. Na samim monolitima nema nikakvih vidljivih uklesanja koja bi ukazivala da se eventualno radi o nadgrobnim spomenicima Ilira ili nekih drugih drevnih naroda. Ovaj lokalitet je prije nekoliko godina posjetio i poznati bosanskohercegovački istraživač Semir Osmanagić, koji je tada rekao kako se radi o artefaktima prvorazrednog značaja koji su ostavština neke nama nepoznate civilizacije. "Radi se o kamenim monolitima ili takozvanim menhirima, koji su karakteristični za područje zapadne Evrope. Visina najvećeg monolita iznosi gotovo dva i pol metra, a svi su usađeni u zemlju pod uglom od devedeset stepeni", istakao je tada Osmanagić.

Prema njegovim riječima, s obzirom na stabilnost monolita, evidentno je da je trećina njihove dužine ukopana u zemlju te da je njihova prednja strana okrenuta prema istoku, a stražnja prema zapadu. Osmanagić je ocijenio kako se može zaključiti da je riječ o kulturi koja je bila u stanju prenositi kamene ploče masivnije od jedne tone te da njihova pravilna orijentacija potvrđuje kao je možda riječ o nekoj vrsti drevnog svetilišta. Mještani koji žive u Dobrom Selu, koje se nalazi u blizini, kažu kako postoji legenda o tome da su ovuda u dalekoj prošlosti prolazili svatovi i da su svi stradali usljed velikog nevremena te su potom sahranjeni na ovoj uzvisini. Prema drugoj priči, radi se o groblju koje potiče iz antičkog perioda. Mještani kažu kako su prilikom izgradnje magistralnog puta koji povezuje Bosanski Petrovac s ostatkom svijeta, graditelji skrenuli trasu predviđenog puta kako ne bi uništili ovaj zanimljivi lokalitet. Također, zanimljivo je kako ovo mjesto do danas nije evidentirano kao kulturna baština Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije