Život

Mlada Dervenćanka na putu da postane pilot

Mlada Dervenćanka na putu da postane pilot
Foto: Derventa Cafe | Mlada Dervenćanka na putu da postane pilot

DERVENTA - Mlada Dervenćanka Marija Nović postala je diplomirani tehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje beogradske Vazduhoplovne akademije.

Svoju diplomu stekla je odličnim uspijehom, a kao primjeran učenik svoju školu je predstavljala u mnoštvu prilika, od televizijskih gostovanja do usavršavanja na Sardiniji i u španskoj Sevilji.

"Nakon srednje Vazduhoplovne škole, upisala sam Saobraćajni fakultet kao redovan student na smjeru vazdušni i saobraćaj. Sa početkom studija planiram da krenem na ATPL obuku, odnosno obuku za civilnu transportnu avijaciju, priča Marija o svojoj prvoj ljubavi – pilotiranju", rekla je Marija.

Naime, ona je sa 17 godina postala najmlađi pilot u istoriji generalne avijacije u BiH. Bio je dovoljan jedan let da ova mlada Dervenćanka shvati da je njena budućnost ipak pilotska kabina.

"Do sada sam uspješno okončala PPL obuku za laku avijaciju, odnosno male sportske avione koje se koriste za panoramske letove, padobranske skokove i slično. ATPL obuka je priprema za civilnu avijaciju, odnosno velike avione poput Airbusa, Boienga i sličnih koji prevoze putnike. Radi se zapravo o komercijalnoj avijaciji", otkriva planove Marija za Derventa Cafe

Do sada ima 50 sati leta i imala priliku da upravlja avionima poput Cessna 150, Cessna 172 i Piper 38.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije