Život

Neobičan izum Srpčanina za prevoz keruše do lovišta

Neobičan izum Srpčanina za prevoz keruše do lovišta
Foto: Radio Srbac | Neobičan izum Srpčanina za prevoz keruše do lovišta

SRBAC - Najstariji među 400 srbačkih lovaca i po godinama (75) i po lovačkom stažu (53) Ratko Janjić , pronašao je originalan način kako da sa svojom lovačkom kerušom Lelom, rase terijer, stigne do lovišta bez umora.

"Za moje godine nije baš zgodno da pješačim po nekoliko kilometara do lovišta, a nije humano da zamaram ni korisnu životinju vodeći je sa sobom. Kako nemam auta, već manji motor, došao sam na ideju da napravim mini prikolicu, stavim psa u nju, vežem prikolicu za motor i za kratko vrijeme eto me na dogovoreno mjesto, gdje se okuplja nas 27 lovaca iz lovačke sekcije Prijebljezi, koja djeluje u sastavu Lovačkog udruženja 'Srna' Srbac", kaže snalažljivi Ratko kojem, kako kaže, lov i ribolov puno znače za vitalnost, fizičko i psihičko zdravlje, jer se u prirodi odmara bolje nego kod kuće, gdje živi sa suprugom Bogdanom koja ga redovno ispraća lovačkim pozdravom "dobar pogled".

Ratko kaže da je lovački ispit položio u Doboju 1966. godine, a četiri godine kasnije u Slavonskom Brodu kupio je lovački karabin sa snajperom, koji ga i danas služi. Jedan je od inicijatora za izgradnju i opremanje lovačke kuće u svom selu.

"Zabrinut sam što u zadnje vrijeme u selu nema mladića koji bi se obučavali uz nas starije, pa sam odlučio da obučavam dvije djevojke, jer su žene lovci veoma odgovorne i pažljive u rukovanju sa oružjem,nešto slično kao žene vozači automobila. Od velikog je značaja da u svakom selu ima lovaca, jer se u posljednje vrijeme namnožio veliki broj predatora kao što su lisice, kune i divlje mačke, pa napadaju živinu i stoku u po dana", kaže Ratko i dodaje da neko mora tamaniti predatore i braniti domaćinstva, a uz to štititi srneću i fazansku divljač.

(Radio Srbac)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije