Život

Neobičan trening kod kuće: Da li ste čule za kalanetiks vježbe?

Neobičan trening kod kuće: Da li ste čule za kalanetiks vježbe?
Foto: N.N. | Neobičan trening kod kuće: Da li ste čule za kalanetiks vježbe?

​Danas postoji mnogo programa koji imaju za cilj gubitak kilograma i sticanje lijepe figure. S obzirom na to da su neki od njih već prilično poznati, onda samo žene koje se strastveno bave gimnastikom mogu da odgovore šta je kanaletika.

Kako je nasao kalanetiks sistem vježbanja?

Prema postojećim podacima, kalanetiku je osmislila američka balerina Callan Pincknei oko 60-ih godina prošlog vijeka. Kako kažu, 11 godina je učestvovala u obilasku svijeta i nakon povratka kući otkrila je da ima jake bolove u koljenima i leđima, od pješačenja. Ljekari su odmah savjetovali operaciju, ali mlada žena je odlučila da radi vježbe na sopstvenu odgovornost na osnovu ličnog znanja iz joge. Iz jednostavnih vježbi stvorila je poseban set vežbi za jačanje mišićnog dijela tijela. Zasnovana je na statičnih 29 poza u kojima se morate zadržati do 2 minuta.

Callan je počela da tvrdi da je njen program u stanju da podmlađuje ljude za 10 godina, a takođe i da je za sat vremena moguće postići isti efekat kao kod svakodnevnog vježbanja aerobika ili sedmočasovne gimnastike. Nema sumnje da je ovakva vrsta reklamiranja izazvala široko interesovanje, zbog čega je ubrzo imala puno sledbenika, od mladih pa do penzionera oba pola.

Suština kalanetiks sistema vežbanja

Značenje ovog zagrijevanja liježi u činjenici da se mišići postepeno istežu i istovremeno su lišeni previše oštrih opterećenja, koja se često javljaju tokom skokova ili drugih oštrih pokreta.

U početku, Callan ove časove drži tri puta nedeljno, a zatim smanji broj časova na dva i, na kraju, na jedan, koji traje nekoliko minuta. Ovaj sistem vežbanja takođe privlači mnoge ljude zainteresovane za gubitak kilograma.

Međutim - kalanetika ne daje brze rezultate. Da, u njenim izlaganjima je često naznačeno da će se već na sedmoj lekciji pojaviti prvi rezultati, i biće tako, što se tiče težine, ali i figure u cjelini, posebno njenih mišića. Stoga, svi koji to žele treba da se pripreme za dug i težak proces rada na sebi.

Što se tiče samih vežbi, one nisu veoma komplikovane i po želji se mogu izvoditi i kod kuće. U savremenom svijetu ne košta ništa da biste snimili video zapis sa lekcijom kalanetike i samo poštovali sva uputstva trenera.

Vježbe podsjećaju na sporo istezanje i zato su pogodne za sve starosne kategorije, jer ovde praktički nema strogih kontraindikacija.

Kako smanjiti struk kod kuće bez teških dijeta?

Tokom zagrijavanja prema ovom programu trebalo bi osjetiti sve mišiće tijela, jer uz pravilno izvođenje, neće biti uključene samo pojedine zone, već i cijelo tijelo.

Oni koji su već započeli ovaj sistem vežbanja, sada tvrde da zaista ima efekta. Prvo što primijete, to je naglo poboljšanje fleksibilnosti, a tek onda počinju prijatne promjene na figuri.

Pored toga, kalanetika može: popraviti držanje osobe, osloboditi ga bolova u leđima i svih zglobova, poboljšati opšte dobro, pozitivno uticati na stanje kože i opšti mišićni tonus.

Jedino što ljekari savjetuju da se suzdrže od ove vrste opterećenja svi oni koji su nedavno bili podvrgnuti barem nekoj operaciji ili zaraznoj bolesti, kao i onima koji pate od astme i visokog krvnog pritiska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije