Život

Noćne more kao psihoterapija

Noćne more kao psihoterapija
Foto: N.N. | Noćne more kao psihoterapija

Snovi nemaju nikakvo posebno značenje, već na njih treba gledati kao na besplatnu psihoterapiju, u koje se pretače cjelokupan stres koji određenu osobu muči.

U snovima mogu da se nađu uzroci nervoze kao i sugestije kako da se ta nervoza prevlada, kaže istraživač Bari Krakov iz Novog Meksika.

"Ako ste u snu uplašeni ili posramljeni, treba razmisliti zašto. Treba se zapitati šta uzrokuje iste osjećaje u stvarnosti. Hronični stres nepovoljno utiče na cjelokupni organizam, a u mozgu može da izazove gubitak memorije i pojavu noćnih mora. Um koji je preplavljen tjeskobnim mislima, a nije u stanju da ih preradi, izlaz nalazi u noćnim morama", objašnjava ovaj stručnjak.

Dok spavamo, naš mozak kreira slike i priče, nekada imaju smisla, nekada se čini da su potpuno besmislene iako psihoterapeuti mogu da proniknu u njihovo značenje. Dok sanjamo, tijelo je potpuno opušteno, svijest potisnuta u drugi plan, tako da nesvjesni dio našeg bića može da dođe do punog izražaja.

Fenomen sanjanja je od suštinske važnosti za cjelokupno zdravlje i ravnotežu jednog bića. Sanjamo svake noći, ali nismo u mogućnosti da uvijek zapamtimo snove.

Šta snovi poručuju

Sve, jer kao što je u našim ćelijama sve upisano od početka svijeta, tako je upisano i u našoj psihi. Kako se u procesu evolucije razvijala naša svijest, čovjek kao svjesno biće je morao da potisne znanja, instinkte, uvide. Snovi su izuzetno važni u našem životu i bitno je da ih tačno protumačimo. Mnogi naučnici i psihoterapeuti koji su se bavili njihovim značenjem smatraju da je bolje ne tumačiti san uopšte nego to uraditi pogrešno. Da bi se došlo do korektne interpretacije, mnogi apsekti moraju da se uzmu u obzir, neki od njih su kakav je tip sna, kakva je trenutna životna situacija snivača, njegov životni razvoj, simboli koji se javljaju.

Zadatak

Ne postoje loši snovi. Može se reći da su noćne more naši najbolji prijatelji, jer svaki san koji nas uznemiri jednostavno ima zadatak da nas time prodrma, da privuče pažnju naše svijesti i ukaže da nešto radimo protiv sebe, kako bismo konačno preduzeli nešto u vezi s tim. Dakle, svaka situacija je rješiva, kao i svaki problem, a nesvjesni dio bića će se boriti dokle god smo živi da nam skrene pažnju ukoliko radimo nešto destruktivno. Promjena situacije ne dolazi preko noći, ali loši snovi prestaju onog trenutka kada pokažemo dobru volju i usmjerimo pažnju ka unutrašnjim događanjima, kada počnemo da se pitamo o čemu je zapravo riječ? A tada nam naše nesvjesno kroz nove snove daje dalje putokaze. To je kao rješavanje nevjerovatno uzbudljive i inteligentne krimi-priče, s tim što smo mi u glavnoj ulozi, i kao detektiv i kao žrtva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije