Život

Pratite nas na Google news

Strpljenje i poštovanje čuvaju brak 60 godina

Strpljenje i poštovanje čuvaju brak 60 godina
Foto: N.N. | Strpljenje i poštovanje čuvaju brak 60 godina
Bojana Petković

​GRADIŠKA - Šezdeset godina smo u braku. Na sreću, pamtimo samo lijepe dane iz godina koje smo proveli zajedno. Bilo je nesuglasica, ali nismo imali vremena za neke velike svađe.

Uvijek se na selu puno radilo, pa i ako nešto nije bilo u redu, malo bismo se sporječkali, a onda bi svako otišao svojim poslom i do naveče bismo već i zaboravili da smo se zamjerili, kazuju Nevenka (78) i Mirko (78) Ivaštanin iz sela Kozinci, kod Gradiške, a povodom proslave šezdesete godišnjice braka.

Nevenka i Mirko su primjer kako skladna bračna zajednica nadilazi sve probleme. Kako kažu, u ta sada već davna vremena su se upoznali na jednoj od igranki na kojima su se okupljali mladi iz cijelog sela, a ubrzo nakon toga i vjenčali.

"Bili smo mladi, imali smo po 19 godina. Imali smo svadbu, a gosti su bili članovi naših porodica. Nije se tada pridavalo toliko pažnje velikim veseljima kao danas, bilo je važno da postoje sloga i poštovanje. Kroz šalu kažem da je jedna vjenčanica kružila cijelim selom i da se svaka mlada u istoj vjenčanici udala. Mirko se oženio u odijelu koje je kupio za vojsku jer tada se jedno odijelo koristilo za sve prilike. Vremena su bila teška, ali uz veliki rad i ljubav sve su prepreke prevladavane", priča ponosno Nevenka.

U braku dugom 60 godina Nevenka i Mirko dobili su kćerku Branku i sina Tihomira, te unuke Dragišu, Slavišu, Miloša, Mariju i Milicu. Kako najstariji Ivaštanini navode, djecu su učili da su u braku najvažniji ljubav i poštovanje.

"Naša djeca su svoju sreću izabrala, a kada su oni srećni - i mi smo. Ponosni smo što imaju srećne brakove i što su nam podarili toliko unučadi. Mi im govorimo da se vole, slušaju onog drugog i da se pomažu koliko god mogu. Naš recept za srećan i dugovječan brak je po šolja kafe ujutru, uz koju se ispričamo i rasporedimo radne obaveze... I jedna čašica rakije", dodaje Mirko kroz šalu.

Kazuju Ivaštanini kako je danas došlo neko novo vrijeme, kada se mladi lako odlučuju za brak, ali isto tako lako i izlaze iz njega.

"Mi smo se mladi odlučili za brak, ali smo kroz sve godine bračne zajednice išli složno. A mladi danas možda imaju ljubav, ali nemaju strpljenje i poštovanje jedno prema drugome, pa poslije kada ljubav prođe, a poštovanja nema - dođe do razilaženja. Ljubav će uvijek da postoji, ali poštovanje treba da se zasluži, dok je strpljenje velika vrlina koju samo rijetki posjeduju. Zato smo baka i ja dočekali ove godine zajedno - izabrali smo da ljubav pobijedi, poštovali jedno drugo i imali strpljenja: kako ja za baku, tako i ona za mene", priča Mirko.

Iznenađenje povodom šest decenija koje su Nevenka i Mirko proveli rame uz rame i u dobru i zlu priredili su članovi uže porodice, a kako supružnici kažu - nisu se tome nadali.

"Kada ste mnogo godina u braku, poslije nekog vremena ih prestanete brojati. Djeca i unučad su sve priredili i iznenadili nas. Ujutro su došli u porodičnu kuću i čekali da ustanemo, a potom nas zvali da dođemo u dnevni boravak. Kada sam ja izašla iz svojih odaja, a djed došao iz njiva, imali smo šta i da vidimo. Na stolu je bila torta, a na njoj svjećice u obliku broja 60, koje simbolizuju sve naše godine provedene zajedno. I meni i djedu je bilo neizmjerno drago što su se djeca sjetila da nam prirede iznenađenje, kako naša djeca, tako i snaha Tanja i zet Stojan", zahvalna je Nevenka.

A kako kaže njihov unuk Dragiša, za priređeno iznenađenje baki i djedu najviše su zaslužni njegovi ujak i ujna, Tihomir i Tanja.

"Nekoliko dana prije godišnjice braka oni su smislili plan. Ujna je napravila tortu, a  ujak je pripremio sve ostalo i ujutru zvao da dođemo hitno u Kozince kod bake i djeda, ali nije rekao zašto. Tek kada smo stigli na porodično imanje shvatili smo da se sprema iznenađenje za naše najstarije", priča Dragiša.

Cijela porodica je čestitala Nevenki i Mirku godišnjicu braka, uz želje da ih u zdravlju i sreći dočekaju još puno, a zatim su svi zajedno gasili svjećice na torti, zapjevali i prisjećali se lijepih uspomena koje su proživjeli.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije