Svijet životinja

Devet majmuna vakcinisano protiv virusa korona

Devet majmuna vakcinisano protiv virusa korona
Foto: N.N. | Devet majmuna vakcinisano protiv virusa korona

SAN DIJEGO - Zvaničnici Zoološkog vrta u San Dijegu, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, potvrdili su da je devet majmuna dobilo eksperimentalnu vakcinu protiv kovida19 pravljenu za životinje nakon izbijanja epidemije među gorilama u tom vrtu.

Navodi se da su četiri orangutana i pet bonoba ušli u istoriju kada su dobili po dvije doze vakcine koju je napravila veterinarska farmaceutska kompanija "Zoetis".

Među primaocima vakcine je i 28godišnja ženka orangutana Karen, koja je 1994. bila prvi čovjekoliki majmun koji je podvrgnut operaciji na otvorenom srcu, a iz vrta su saopštili da nijedan od majmuna nije imao lošu reakciju na vakcinu i da su svi dobro.

Osam gorila u ovom zoološkom vrtu postale su prvi veliki majmuni na svijetu koji su u januaru imali pozitivan test na virus korona i oni se sada oporavljaju. 

Ove gorile sada nisu vakcinisane, jer su veterinari ocijenili da je njihov imunološki sistem već razvio antitijela za borbu protiv virusa. Stručnjaci za zaštitu prirode zabrinuti su zbog prijetnje virusa korona velikim majmunima, a najviše gorilama, čija populacija se nalazi na crvenoj listi kritično ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode.

(BBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije