Svijet životinja

Embrioni iz laboratorije bi mogli spasiti bijele nosoroge

Embrioni iz laboratorije bi mogli spasiti bijele nosoroge
Foto: N.N. | Embrioni iz laboratorije bi mogli spasiti bijele nosoroge

Na svijetu postoje samo dva sjeverna bijela nosoroga. Sada je to kritično ugrožena subvrsta koja ima vrlo niske šanse za preživljavanje.

Ipak, postoji nada: dva embriona bijelog nosoroga napravljena u laboratoriji bi mogla odrasti do zrelosti. Internacionalni tim istraživača već neko vrijeme radi na spasavanju sjevernog bijelog nosoroga. Oni se ovim problemom bave već godinama, a pokušavaju ga riješiti in vitro oplodnjom.

Sada su dvije jajne ćelije uspješno oplođene. Sljedeći korak je da se oplođene ćelije stave u maternice individua blisko povezane vrste - južnog bijelog nosoroga.

"Čitav tim razvija i planira ovu proceduru već godinama", rekao je Tomas Hildebrandt, biolog iz Lajpnica u Njemačkoj, i dodao:

"Danas smo dostigli jedan od bitnih ciljeva ovog plana, koji je bio trnovit put. Ovo nam omogućava da planiramo buduće korake u programu spasavanja sjevernog bijelog nosoroga".

Sjeverni bijeli nosorog je vjerovatno izumro u divljini 2007. ili 2008. godine. Iako je vrlo malen broj preživio u zoološkim vrtovima, mnogi su imali zdravstvene probleme ili su bili previše stari da nose mlade. Prošle godine uginuo je posljednji muški sjeverni bijeli nosorog - Sudan. To je ostavilo samo dvije ženke sjevernog bijelog nosoroga na svijetu. Oba embriona napravljena u laboratoriji su uzeta od Najin i Fatu, dvije preživjele ženke. Ta dva nosoroga neće moći da iznesu trudnoću jer je Najin prestara, a Fatu ima probleme sa maternicom koji čine trudnoću nemogućom.

Tokom avgusta naučnici su iz ove dvije ženke uspješno izvadili jajne ćelije. Oni su zatim koristili proceduru poznatu kao intracitoplazmična injekcija spermatozoida kako bi oplodili ćelije zamrznutim spermatozoidima dva davno uginula sjeverna bijela mužjaka. Naučnici sada razvijaju tehnologiju koja bi poboljšala šanse da ovaj plan uspije.

(LIVE SCIENCE)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije