Svijet životinja

Kako da znate da li vašem ljubimcu treba jakna tokom zime?

Kako da znate da li vašem ljubimcu treba jakna tokom zime?
Foto: Pixabay | Kako da znate da li vašem ljubimcu treba jakna tokom zime?

Već smo prilično zakoračili u hladnije doba godine, a to znači samo jedno - vrijeme je za utopljavanje ljubimaca.

Ukoliko imate nedoumice kakve sve jakne za pse postoje, i kako pravilno odabrati odjeću za vašeg psa, evo nekoliko korisnih savjeta.

Kakve vrste jakni postoje

Jakne za pse najviše se razlikuju po namjeni, odnosno za koje vremenske uslove su napravljene. Tako imamo obične jakne za pse "za svaki dan", često šivene kao duksići od tanjeg ili nešto debljeg materijala, uglavnom pamuka, piše apetit.rs.

Kako se krećemo ka hladnijem vremenu, prelazimo na malo jače jakne, često od od šuškavih materijala blago postavljene. One su namijenjene uslovima sa malo nižim temperaturama, za neka malo hladnija jutra i slične vremenske prilike.

Sljedeći nivo su zimske jakne za pse, od nepromočivog, štepanog materijala, temeljno postavljene. One su namijenjene nošenju pri šetnji po nižim temperaturama, ili za one pse koji nemaju baš bogato krzno.

Šta kupiti osobi koja ima psa?

Posljednja kategorija koja se može nositi u bilo koje godišnje doba su kišni mantili za pse. Iako neki psi ne zahtijevaju nošenje jakni, svejedno preporučujemo da ih zaštitite bar u vrijeme kiše.

Kišni mantili odnosno kaputi su pravi izbor za to, jer su napravljeni od nepromočivih materijala, i to tako da zaštite leđa tokom šetnje. Njihova prednost što su sa strane često otvoreni, pa će biti pogodni za nošenje i psima kojima nije potrebno dodatno utopljavanje.

Kako odabrati pravu jaknu za psa

Sada kada smo malo bolje upoznati sa vrstom jakni za pse, dolazi na red teška odluka - koju odabrati?

Pri ovom izboru trebalo bi da uzmete u obzir neke najvažnije faktore kao što su krzno vašeg psa, godišnje doba i obim aktivnosti u kojima vaš pas učestvuje, odnosno - njegov životni stil.

Najbolja praksa je da imate bar nekoliko različitih jakni i neko odjelce, kako biste bili spremni za sve vremenske uslove. Recimo, ukoliko imate psa kome je potrebno dodatno utopljavanje, sigurno morate imati i neki džemper-rolku, tanju jaknu, ali i zimski kaput, dok je recimo nekim psima potreban samo kišni mantil.

Kada budete razmotrili sve ove stavke, biće vam lakše da odlučite. Imajte na umu da ne treba pretjerivati i da vaš pas ne zahtjeva poseban orman sa garderobom, ali isto tako valjalo bi da mu pružite potrebnu zaštitu od kiše ili ostalih nepogodnih vremenskih uslova.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije