Svijet životinja

Među najopasnijim zatvorenicima doživotnu kaznu služi i medvjedica Katja

Među najopasnijim zatvorenicima doživotnu kaznu služi i medvjedica Katja
Foto: Twitter | Među najopasnijim zatvorenicima doživotnu kaznu služi i medvjedica Katja
N.N.

Ženka smeđeg medvjeda služi doživotnu kaznu u zatvoru zajedno sa najopasnijim kriminalcima u Kazahstanu.

"Zločin" ove medvedice je napad i ranjavanje dvije osobe. Ekaterina ili Katja je zatvorena u Kostanaju prije 15 godina.

Ona je proglašena krivom za dva odvojena napada na ljude koji su prouzrokovali tjelesne povrede u kampu u kojem je prethodno bila zatvorena.

Medvjedica je jedino biće ženskog pola u zatvoru u kojem se nalazi 730 opasnih kriminalaca, uključujući i ubice čije kazne ne prelaze 25 godina. Takođe je i jedini zatvorenik sa doživotnom kaznom, piše "Daily Mail".

Jedina utjeha ovoj nesrećnoj životinji jeste činjenica da je jedini zatvorneik sa bazenom u ćeliji.

Nema mnogo fotografija zatvorene životinje, ali Aslan Medibajev, upravnik ovog zatvora strogog obezbjeđenja tvrdi da je ona postala manje opasna, što smatra posljedicom godina i godina provedenih iza rešetaka.

"Ona je prijateljski nastrojena, uopšte nije agresivna. Drugi zatvorenici je posjećuju. Probudila se prije oko mjesec dana iz hibernacije. Sada se osjeća dobro, i trči, skače", rekao je Medibajev.

Za razliku od drugih zatvorenika, Katji nisu dozvoljene "bračne posjete".

"Nažalost, ne možemo da dovedemo mužjaka kod nje", rekao je Azamat Gapbasov, zamjenik šefa odeljenja za rehabilitaciju i edukaciju zatvorenika.

Medvjedica je postala simbol zatvora i u njenu čast je podignuta statua.

Katja je napala dvoje ljudi 2004. godine u odvojenim incidentima u kampu Belaja Jurta gdje je bila zatvorena u kavezu nakon što ju je ostavio cirkus u kojem je živjela još kao mladunče.

Jednog 11-godišnjeg dječaka je uhvatila kandžom kroz kavez za nogu.

Ubrzo nakon toga medvjedica je napala muškarca koji je, vjerovatno pod uticajem alkohola, pokušao da se rukuje sa njom, ignorišući znakove upozorenja. Zbog toga su je zatvorili u zatvor, jer nije bilo zooloških vrtova u blizini da je preuzmu.

Sada se o njoj brinu zatvorenici.

"Ona je mirna, nije agresivna. Obožava slatkiše koje joj zatvorenici daju - biskvite, jabuke. Komuniciranje sa životinjom mi uljepšava vrijeme koje ovdje provodim, čini ga manje bolnim", ispričao je Igor Tarakanov (43).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije