Svijet životinja

Medvjed Žarko poslije parenja došao na večeru

Medvjed Žarko poslije parenja došao na večeru
Foto: Screenshot video / Blic.rs | Medvjed Žarko poslije parenja došao na večeru

Poslije polugodišnjeg odsustva tokom kog je prespavao na području Sjenice, i proljećnog lutanja jugozapadom Srbije i sjeverom Crne Gore, medvjed Žarko se "sjetio" da navrati do zavičaja.

U rodni kraj, planinu Jadovnik kod Prijepolja na kojoj je pretprošle godine čipovan GPS ogrlicom, doveo ga je ljubavni zov.

Žarko je uz Boru jedini mrki medvjed sa Jadovnika čije kretanje se prati satelitski.

Ogrlicu koju njih dvojica nose oko vrata imao je i Miloš, ali mu je ona, kako je i bilo predviđeno otpala poslije godine kada joj se istrošila baterija.

Po riječima Vjekoslava Joksimovića, predsjednika Udruženja građana "Jadovnik", Žarko je 2021. markiran kao trogodišnjak, a imao je tada 140 kilograma.

"Žarko je sa Jadovnika otišao u novembru. Prezimio je na području Sjenice, a po izlasku iz hibernacije kretao se na području ove opštine, Tutina, Berana i Bijelog Polja. Kako je sezona parenja mrkih medveda u proleće, i završava se sredinom maja, došao je na Jadovnik da traži devojku", priča Joksimović za "Blic".

Da li potrošen ljubavnom igrom, ili prosto uobičajenom potrebom da jede, Žarko "stazama djetinjstva" navraća do hranilišta Kašan na Jadovniku gdje ga čeka redovan obrok.

Prije nekoliko noći kamere su ga snimile kako skida poklopac sa hranilice i gosti se kukuruzom koji je u njoj bio "serviran".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije