Svijet životinja

Naučnici snimili "horski nastup" riba

Naučnici snimili "horski nastup" riba
Foto: Ilustracija | Naučnici snimili "horski nastup" riba

Okeani i mora mogu da izgledaju kao oaze mira i tišine. Kada zaronite, ako se odmaknete od gužvi u plićaku ili brujanja motora, ne čujete skoro ništa.

Na nekim mjestima, ispod površine mora, možete, ako dobro načuljite uši, čuti hor riba kako pjeva, tvrde naučnici, prenosi "New scientist". Te određene vrste riba zapravo pjevaju solo dionice, ponavljajući iste pozive iznova i iznova, ali kada se ti zvuci različitih riba preklope, nastaje horska melodija.

Bioakustičar Robert Mekoli i njegove kolege sa Univerziteta Kurtin u Australiji, tokom 18 mjeseci, snimali su vokalno izražavanje riba u priobalnim vodama nedaleko od Port Hedlanda u zapadnoj Australiji i identifikovali sedam različitih horova riba koji pjevaju tokom sumraka i u zoru.

Na snimku se čuje pozadinski zvuk koji podsjeća na duboke zvuke roga i proizvodi ga vrsta Protonibea diacanthus, dok periodično "gunđanje" pripada ribi Terapontidaei. Treći učesnik grupnog pjevanja je nešto tiša vrsta Ogcocephalidae koja pjevuši nešto što liči na "ba-ba-ba".

"Slušam riblje vokalizacije već skoro 30 godina i dalje umiju da me zadive svojom raznolikošću", rekao je Mekoli.

Vokalizacija igra važnu ulogu u različitim ponašanjima riba. Bitna je kod hranjenja, reprodukcije i teritorijalnih sporova.

Noćne grabljivice pozivima šalju poruku svom jatu da se drži zajedno tokom lova, dok ribe koje su aktivne tokom dana koriste zvuk kako bi obranile svoju teritoriju.

"Imate jutarnji i večernji hor, kao i kod ptica u šumi", rekao je morski biolog Stiv Simpson sa Univerziteta Ekseter u Velikoj Britaniji.

Naučnici su pjevanje riba snimili uz pomoć dva različita snimača morskih zvukova, jedan je bio pozicioniran u blizini obale Port Hedlanda, a drugi dvadesetak kilometara dalje od obale.

"Pomoću njih smo mogli da pratimo šta se događa u podmorju Port Hedlanda 24 sata dnevno, tokom godinu i po dana. Ne znam ni za jednog ronioca koji bi tako dugo izdržao ispod površine mora", dodao je Simpson.

"Horski nastup" riba možete da poslušate na OVOM LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije