Svijet životinja

Pratite nas na Google news

Nezasitim libidom spasio vrstu: Dijego otac 40 odsto populacije kornjača

Nezasitim libidom spasio vrstu: Dijego otac 40 odsto populacije kornjača
Foto: Twitter/T24 | Nezasitim libidom spasio vrstu: Dijego otac 40 odsto populacije kornjača
N.N.

Mužjak džinovske kornjače sa Galapagosa po imenu Dijego spasio je čitavu svoju vrstu od izumiranja svojim razvratnim seksualnim životom, a poslije uspješno završenog 50-godišnjeg zadatka konačno će biti vraćen u divljinu.

Dijegov nezaustavljivi libido glavni je razlog zbog kojeg se populacija džinovskih kornjača sa ostrva Espanjola (deo Galapagoskih ostrva) oporavila, prenosi B92.

Program spasavanja džinovskih kornjača započet je šezdesetih godina kada su na ostrvo Santa Kruz prebačene preostale kornjače. Dijego je stigao iz zoološkog vrta u San Dijegu.

Kada je započeo svoju kampanju promiskuiteta, Dijego je bio jedan od dva mužjaka na ostrvu sa 12 ženki.

Koliko je Dijegov libido bio nezaustavljiv svjedoči i podatak da je populacija te kolonije skočila na 2.000. Uprava nacionalnog parka Galapagoskih ostrva vjeruje da je 100-godišnjak otac 40 odsto ukupne populacije.

"Doprinio je velikom procentu stanovništva. Srećni smo što imamo priliku da ga vratimo u njegov dom i prirodno okruženje", rekao je upravnik parka, Jorge Karion.

Program oporavka populacije kornjača je sada završen, a Dijego se u martu vraća na Espanjolu, sa koje je prije 80 godina odveden u okviru naučne ekspedicije. Trideset godina nakon napuštanja Galapagoskih ostrva, uključen je u program parenja na ostrvu Santa Kruz.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije