Svijet životinja

Pet činjenica o mačjim šapicama koje morate znati

Pet činjenica o mačjim šapicama koje morate znati
Foto: Couleur/Pixabay | Pet činjenica o mačjim šapicama koje morate znati
N.N.

Nema mačkoljupca koji prosto nije oduševljen šapama svog ljubimca (okej, možda čak i malo opsjednut). Mačje šape su jedan od najslađih prizora, naročito kada su pufnaste ili imaju bijele "čarapice" - prosto im se ne može odoljeti.

Međutim, meke šape umiju da iznenade, i to baš kada maca izbaci svoje kandže. Evo nekoliko činjenica o mačjim šapama koje možda niste znali.

Jastučići na mačjim šapama su meki, ali izdržljivi

Jastučići na donjem dijelu mačjih šapa su dovoljno jaki da štite od oštećenja, čak i na neravnom terenu, međutim, oni nemaju funkciju izolacije od ekstremnih temperatura.

Odakle ovaj "kompromis"? Priroda je tako uredila stvari da bi mačke bile bolji lovci. Jastučići na šapama imaju veliki broj receptora koji mački omogućuju procjenu strukture, lokacije i održivosti svog plijena. Jastučići su vrlo osjetljivi na dodir i temperaturu - mogu lako otkriti i hladne i tople površine.

Mačke mogu biti "lijevošape" i "desnošape"

Baš kao i ljudi, i mace imaju dominantnu šapu - to može desna ili lijeva šapa. Većina ženki koristi desnu šapu, dok mužjaci uglavnom koriste lijevu.

Mačke hodaju na vrhovima prstiju

Za razliku od ljudi koji hodaju tako što se oslanjaju na tlo cijelim stopalom, mačke hodaju na vrhovima nogu. Mala veličina šapa i mekoća mačjih jastučića olakšava mački tiho kretanje po bilo kojoj površini.

Mačke se znoje kroz šape

Mačke se malo znoje kroz šape, ali najviše se oslanjaju na isparavanje pljuvačke na njihovom krznu kako bi održavale normalnu tjelesnu temperaturu, piše apetit.rs.

Lizanje krzna reguliše jednu trećinu procesa hlađenja. Međutim, znojne žlijezde na jastučićima šapa aktiviraju se ne samo kada tjelesnu temperaturu treba izjednačiti, već i kad je mačka uznemirena - na primjer, kada je kod veterinara.

Jastučići na šapama mogu biti višebojni

Kao što mačke mogu imati različite boje krzna na sebi, tako im i jastučići na šapama mogu biti šareni. Naime, pigment odgovoran za boju krzna takođe "boji" i njihovu kožu. Samo pogledajte jastučiće šapa vaše mačke da vidite da su one često slične boje kao njeno krzno.

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije