Svijet životinja

Šta papagaj smije da jede, a šta ne?

Šta papagaj smije da jede, a šta ne?
Foto: Pixabay | Šta papagaj smije da jede, a šta ne?
N.N.

Papagaji umiju da budu veoma interesantni kućni ljubimci, samo kada se "uhodate" sa osnovnim pravilima njihovog gajenja.

Od čega se sastoji ishrana papagaja?

Gajenje ove ptice nije previše komplikovano, pa je takva i sama ishrana papagaja. Ona se uglavnom sastoji od voća i povrća uz dodatak nekog životinjskog proteina, a ostatak može da bude mešana hrana za papagaje. Ona sadrži desetak vrsta sjemenki, voća, povrća i raznih drugih vitamina i minerala.

Svaki vlasnik papagaja mora da ima u vidu i značaj sipine kosti za ishranu papagaja. Naime, sipina kost je dodatak ishrani koja ima veoma veliku važnost jer predstavlja prirodan izvor kalcijuma (Ca), te im se daje kada se primeti nedostatak ovog elementa kod životinje. Pticama je kalcijum neophodan za pravilan rad nervnog sistema. Osim kalcijuma koji je primaran sastojak sipine kosti, ona je i dobar izvor minerala generalno, kao i joda, prenosi Apetit.rs.

Šta papagaj ne smije da jede

Iako papagaji vole voće i povrće i u njemu uživaju, evo nekih smernica šta treba izbjegavati. Sjemenke, koštice i peteljke jabuka, kajsija, višanja, nektarina i šljiva su veoma opasne jer sadrže cijanid.

Takođe, papagaj nikako ne bi smio da jede avokado. Luk u bilo kom obliku - svjež, kuvan, pržen, sadrži sumpor koji izaziva anemiju kod ovih ptica. Bijeli luk, kupus, kelj i pečurke takođe su teško varljive.

Stabljike i kapice pečuraka sadrže i amatoksin koji može uzrokovati probleme sa jetrom. Paradajz izaziva pojavu čira.

Kada je riječ o slatkišima, obratite pažnju! Na primjer: čokolada sadrži kakao prah, u kome se nalazi teobromin, koji može biti veoma opasan. On im ubrzava metabolizam toliko da to zaista može biti opasno. Mnogi papagaji vole crviće, pa će u toj poslastici mnogo više uživati!

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije