Svijet životinja

Vratio se Prvoje u svoje gnijezdo u Tarašu

Vratio se Prvoje u svoje gnijezdo u Tarašu
Foto: Ilustracija | Vratio se Prvoje u svoje gnijezdo u Tarašu

Lijepa tradicija u Tarašu na radost svih mještana, a pogotovo najmlađih se nastavlja. Sedmu godinu zaredom u svoje gnijezdo se vratio mužjak rode Prvoje.

4. marta oko 14 časova sletio je na svoje sadašnje gnijezdo, obišao nekadašnje i odletio do bare Rogozare u potrazi za hranom – kaže Aleksandra Marovac Cucić iz Udruženja građana „Taraške rode“, a prenosi portal ilovezrenjanin.

Kao i svake godine, brinuli smo za njegov život, naročito poslije svakodnevnih ružnih ijvesti koje nam stižu iz Libana, a koje se odnose na nemilosrdno ubijanje bijelih roda i drugih migratornih vrsta ptica tokom seobe iznad te zemlje, a što je najgore sve zarad zabave i trofejnog lova.

Vlasti ove zemlje nakon apela 52 organizacije iz 28 država radi zaštite vazdušnog prostora sada sprovode strožu primjenu zakona o lovu i krivolovu radi sigurnog neba za ptice selice,

Prošle godine Prvoje je stigao 11. marta, a pretprošle 4. marta.

Prošle godine UG "Taraške rode" bilo je jedno je od potpisnika grupnog apela koji su inicirale kolege iz Hrvatske SOS Tesla – Sačuvajmo bijele rode u udruženje BIOM, a takođe je potpisnik pisma koje je poslato samostalno u ime udruženja.

"Uglavnom, svima nam je laknulo kada se Prvoje vratio, ali ipak postoji briga i za sve druge rode. Nadamo se da će se vratiti u što većem broju", kažu u udruženju.

Povodom povratka roda ovo udruženje u saradnji sa lokalnom osnovnom školom "Svetozar Marković – Toza“ godinama organizuje manifestaciju „Doček roda“ koja će se ove godine održati 15. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije