Svijet životinja

Zašto lane ima pjege?

Zašto lane ima pjege?
Foto: Ilustracija | Zašto lane ima pjege?

Postoji nešto posebno šarmantno u šarenom uzorku na leđima laneta, ali zašto ono ima pjege?

Osim ljepote ove pjege takođe pomažu bespomoćnim mladuncima jelena da ostanu bezbjedni tokom svojih ranih dana života.

Kako objašnjava profesor biologije na državnom univerzitetu Henderson Renn Tumlison, mrlje (bijele pjege) efikasno kamufliraju lane oponašajući mrlje sunčeve svetlosti koje sijaju kroz drveće i druge biljke, neravnomjerno slijećući preko već različitih neutralnih nijansi na šumskom tlu.

Bez snage ili veličine potrebne da pobjegne predatora, najbolja šansa za preživljavanje laneta je da se jednostavno stopi sa pejzažom odnosno okolinom.

Kada vidite lane sklupčano među lišćem bez pratioca na vidiku, teško je zamisliti ranjivije stvorenje.

Ali ta samoća je zapravo još jedna strategija zaštite. Jer predatori su uglavnom daltonisti i može videti samo razlike u setlu (ne boje). Dovoljno je da lane preživi predatorsku prijetnju.

Prvih nekoliko nedelja života mladunčeta, njegova majka se uglavnom pojavljuje samo da bi ga nahranila ili odvela u novo sklonište.

Pošto je zrele jelene lakše vidjeti i namirisati nego njihovo potomstvo, odsustvo srne pomaže u smanjenju rizika od privlačenja grabljivica pravo njenom lanetu – njenoj bebi Jednom kada mladunče bude sposobno da bježi od opasnosti jednako brzo kao i njegova majka, oni počinju da provode više vremena zajedno.

Ne postoji baš čvrst i brz rok za odbacivanje pjegavog krzna, ali većina izvora se slaže da se proces obično dešava kada je mladunče staro negdje oko tri ili četiri mjeseca. Uz to, neke vrste jelena nikada ne gube svoje tačke – poput jelena lopatara, jelena akis i jelena peterica.

Iako postoje izuzeci od svakog pravila, većina laneta se rađa sa pjegama. Ako živite u Sjevernoj Americi, bjelorepi jelen je vjerovatno vrsta koja vam je najpoznatija – rasprostranjena je širom kontinenta. Čak i losovi, koji su takođe član porodice jelena, rađaju se sa bijelim mrljama.

(ZanimljivostDana)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije